Turvallisuussuositusten mukaan alle 140 cm pitkä lapsi ei saisi istua laisinkaan etupenkillä. Laukeava turvatyyny saattaa jopa taittaa lapsen niskan, sillä se on suunniteltu aikuisen pituuden ja painon vastavoimaksi.

Viimeksi päivitetty 18.3.2016

Turvatyynyt eivät lisää turvallisuutta silloin, kun etupenkillä istuu lapsi. Turvatyynyn laukeaminen saattaa olla lapselle jopa hengenvaarallista.



”Turvatyyny laukeaa 300 km/h nopeudella. Jos pieni lapsi istuu etupenkillä kasvot menosuuntaan, turvatyyny saattaa osua lasta otsaan. Siinä voi mennä lapselta niskat nurin”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Laki on asiassa yksiselitteinen: Alle 135 cm pitkällä lapsella on oltava aina autolla ajettaessa jokin turvalaite. Lisäksi turvavöitä kiinnittäessä pitää huomioida niiden asettelu – kolaritilanteessa lapsi paiskautuu vöitä vasten kovalla voimalla.

”Vyö ei missään nimessä  saa mennä lapsen kaulan kohdalta, eikä vyötä saa laittaa kainalon alta”, Tolvanen huomauttaa.

Ei etupenkille, ei edes korokkeen kanssa

Lapsi ei saa korokkeenkaan kanssa istua etupenkillä, sillä lapsen pituus lasketaan aina todellisesta pituudesta.

”Esimerkiksi 125 cm pitkä lapsi ei ole turvaistuimen korokkeen kanssa samanmittainen kuin 150 cm pitkä aikuinen. Lapsen ruumiinrakenne on erilainen kuin aikuisen, joten mahdollisessa kolaritilanteessa turvaistuimessa istuvan lapsen pää osuu väärässä kulmassa turvatyynyyn”, Liikenneturvallisuuskeskuksen tiedottaja Minna Saarinen kertoo.

Tyyny on myös suunniteltu aikuisen ruumiinpainon vastavoimaksi. Voimalla täyttyvä tyyny saattaa töytäistä kevyttä lasta turhan kovalla voimalla, ja aiheuttaa vammoja.

Turvatyyny pois päältä – riittääkö?

Monissa uudemmissa autoissa on mahdollisuus kytkeä etupenkin turvatyyny pois päältä. Silloin monet vanhemmat voivat ajatella, että pienenkin lapsen turvaistuimen voisi muitta mutkitta virittää etupenkille.

Automalleissa on kuitenkin huomattavia eroja. Turvatyynyyn ja lapsen kuljetukseen liittyvät asiat kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta – monilla automerkeillä sitä ei suositella tehtävän, vaikka turvatyynyn saisikin kytkettyä pois päältä.

Selkeintä ja turvallisinta onkin, että lapsi matkustaa varhaiseen teini-ikään asti takana.

”Lähtökohtana on, että lapsi matkustaa takapenkillä. Etupenkki on aikuisen paikka”, Tolvanen summaa.

Mitä mieltä olet artikkelista?