Kuume on yleinen oire, joka voi liittyä niin tavalliseen flunssaan kuin vakavampiinkin sairauksiin. Lapsella on kuumetta, kun kehon lämpötila kohoaa 38 asteeseen tai sen yli. Lue, miten kuumetta tulisi lääkitä, ja milloin on aika lähteä lääkärin vastaanotolle.

Viimeksi päivitetty 25.1.2020

Kehon kohonnut lämpötila on puolustusmekanismi, jonka avulla elimistö taistelee bakteereja ja viruksia vastaan. Vauvojen ja lasten kohdalla puhutaan kuumeesta, kun kehon lämpötila kohoaa 38 asteeseen tai sen yli. Korkea kuume puolestaan tarkoittaa yli 38,5 astetta.


 


”Näillä lukemilla tarkoitetaan levossa mitattua lämpöä. Jos lapsi liikkuu paljon, voi kehon lämpötila nousta miltei asteellakin, vaikkei lapsi olisi sairas. Jos kuumemittari näyttää levossa 37,5-38 astetta, ei kyse ole vielä kuumeesta, mutta jos lapsi on tavallista itkuisempi ja voipuneempi, kannattaa vointia seurata”, sanoo lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Mehiläisestä.

Miten lääkitä kuumeista lasta?

Kuumeista lasta kannattaa lääkitä, mikäli kuume nousee yli 38,5 asteen. Alhaisempikin kuumelukema voi vaatia lääkettä, jos lapsi on selvästi sairaan oloinen ja väsynyt eikä jaksa syödä. Kuumeseen tulisi antaa ensisijaisesti parasetamolia, sillä se on hellin vaihtoehto lapsen vatsalle.

”Joskus ibuprofeiini kuitenkin laskee korkean kuumeen nopeammin. Sitä tai naprokseenia voi kokeilla, mikäli parasetamol ei tunnu auttavan. Kuumelääkkeitä voi antaa joko suppona tai suun kautta – lääkitsemistavalla ei ole merkittävää eroa lääkkeen tehossa. Vauvoilla suppo voi olla kätevämpi”, Enlund-Cerullo neuvoo.

Kuumeinen lapsi tarvitsee runsaasti nestettä, joten juomiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Kevyt vaatetus nopeuttaa kehon viilenemistä. Kylmällä säällä kuumeisen lapsen on syytä pysytellä sisällä, mutta sängyn vangiksi ei tarvitse jäädä, eikä lapsen liikkumista ole tarpeen rajoittaa.

Lääkäriin, jos kuume ei laske

Vaarattomat virusinfektiot voivat alkaa samalla tavoin kuin vaarallisemmatkin, eikä kuumeen tasolla ja sairauden asteella ole aina suoraa yhteyttä. Yli 40 asteen kuumeen taustalla on kuitenkin bakteeri-infektio tai jälkitauti useammin kuin lievemmissä kuumeiluissa.

”Kuumeen korkeutta tärkeämpi mittari on se, miten kuume reagoi lääkkeeseen. Jos lääke laskee kuumeen ja potilaan yleisvointi on hyvä, ei yleensä ole hätää. Mutta jos lapsi on väsähtänyt, eikä lääkekään saa kuumetta laskemaan, kannattaa lähteä nopeammin näytille lääkäriin”, Enlund-Cerullo ohjeistaa.

Yleisvointi on hyvä mittari

Myös lapsen yleisvointi on hyvä mittari sairauden tilaa arvioitaessa. Jos vointi pysyy hyvänä, ei pidempäänkään jatkuva kuume ole hälyttävä merkki. Monet virustaudit voivat ylläpitää kuumetta useamman päivän.

Jos potilaan olo kuitenkin on selvästi huono ja voimaton, hän syö ja juo huonosti eikä piristy lainkaan kuumelääkkeellä, on käynti lääkärin vastaanotolla paikallaan. Kuumeen taustalta voi löytyä esimerkiksi korvatulehdus, angiina, virtsatieinfektio tai keuhkokuume, jotka vaativat antibioottihoitoa.

Pikkuvauvan kanssa nopeasti näytille

Lääkäriin on syytä suunnata myös, jos kuumeeseen liittyy kova päänsärky tai niskasärky, virtsaamisvaivoja tai vatsakipuja tai jos iholle ilmestyy mustelmia tai verenpurkautumia.

Mitä pienempi lapsi, sen herkemmin tämän kanssa on lähdettävä lääkäriin. Jos alle kolmekuiselle vauvalle nousee kuume, on syytä hakeutua nopeasti lääkärin vastaanotolle. Näin pientä ei tule lääkitä itse ilman lääkärin konsultaatiota.

”Pienen vauvan vastustuskyky bakteereja kohtaan ei ole vielä täysin kehittynyt, joten syy kuumeeseen pitää selvittää. Kyseessä voi joskus olla myös syntymässä saatujen bakteerien aiheuttama myöhäinen infektio, joka vaatii nopeaa hoitoa”, Enlund-Cerullo kertoo.

Miten kehonlämpö mitataan?

Lapsen lämpöä voi mitata monenlaisilla lämpömittareilla: digitaalisella kuumemittarilla, korvakuumemittarilla tai otsakuumemittarilla.

Digitaalinen kuumemittari: Parhaan ja tarkimman tuloksen saa mittaamalla kehon lämpötila digitaalisella mittarilla peräsuolesta. Tämä on suositeltavin mittaustapa etenkin alle 1-vuotiailla vauvoilla. Digitaalinen mittaus kainalosta ei ole yhtä tarkka, mutta isomman lapsen kohdalla yleensä riittävän luotettava tapa. Mittaria kannattaa pitää kainalossa riittävän pitkään, muutaman minuutin mittarin piippauksen jälkeenkin.

Korvakuumemittari: Korvakuumemittari on hyvin tarkka, jos mittaus tehdään oikein. Luotettava mittaustulos vaatii sen, että mittari osuu tärykalvoon. Jos korva on hyvin pieni, voi mittaus tulla korvakäytävän iholta, jolloin tulos voi heittää jopa asteen todellisesta ruumiinlämmöstä.

Otsakuumemittari: Otsakuumemittari mittaa ihon lämpötilaa. Myös tämä mittari on helppokäyttöinen ja nopea, mutta tulokset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?