Vauva pulauttelee tuon tuosta. Alle vuoden ikäisillä se on tavallista. Joskus pulauttelun ja oksentelun taustalta löytyy muita ongelmia.

Viimeksi päivitetty 17.11.2023

Vauva pulauttelee usein

Vauva pulauttelee usein – se on hyvin yleistä. Pulauttelu kertoo siitä, että ruokatorven ja mahalaukun yhteistoiminta ei ole vielä täysin kehittynyt.


 


Pienillä vauvoilla pulauttelu on siis normaalia, mutta joskus runsas oksentelu voi kertoa vakavammista ongelmista. Lue tarkemmin pikkulasten oksentelusta ja sen syistä.

Joskus pulauttelu voi johtua myös liian nopeasti hotkituista suurista maitoannoksista, joiden mukana vatsaan on joutunut ilmaa. Yleensä pulauttelu loppuu 1–2 vuoden ikään mennessä.

 

Itse aiheutettu oksennusrefleksi?

Yli 1-vuotias lapsi pulauttelee, lapsi ehkä aiheuttaa kielellään tai sormillaan itselleen oksennusrefleksin.

Toistuvasta oksentelusta voi koitua painonmenetystä ja huonontunut yleiskunto. Jos lapsen vointi mietityttää, puhu asiasta sairaanhoitajan tai lääkärin kanssa.

Joskus taustalta löytyy refluksitauti

Joskus jatkuva pulauttelu johtuu siitä, että vatsan ja ruokatorven välinen sulkijalihas ei toimi kunnolla. Silloin puhutaan refluksitaudista (gastroesofageal reflux).

Happaman mahanesteen nousu ruokatorveen ärsyttää ruokatorvea ja aiheuttaa kipua. Kivuista kärsivä vauva voi olla hyvin itkuinen ja vaikeasti tyynnyteltävä.

Jos lapsi kärsii kivuista, runsaasta limanerityksestä ja painonnousun hidastumisesta, asia voidaan tutkia mittaamalla ruokatorven happamuusaste. Tilaa voi hoitaa mm. pitämällä lasta pystyasennossa, tarjoamalla maitoa pieninä annoksina ja tarvittaessa myös lääkityksellä.

Ahdas mahaportti estää ruuan siirymistä mahasta suolisoon

Voimakas kaarimainen oksentaminen saattaa merkitä mahalaukun ahtautta kohdassa, jossa se liittyy suolistoon. Mahaportin ahtauma estää ruuan siirtymistä mahasta suolistoon.

Oireet ilmaantuvat usein 2–3 viikon kuluessa syntymästä. Voimakkaan oksentelun vuoksi on syytä ottaa yhteys lääkäriin, sillä useita päiviä jatkuvan voimakkaan oksentelun tuloksena lapsen elimistö voi kuivua pahasti. Tila voidaan hoitaa leikkauksella.

Suolistotulehdusten yhteydessä monesti myös ripulia

Oksentelu on tavallista suolistotulehduksissa, joiden yhteydessä esiintyy usein myös ripulia.

Oksentelu voi kuitenkin johtua myös ruoansulatuskanavan ulkopuolisista syistä. Esim. virtsatietulehdus voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

Suolitukos, suolentuppeuma, tulehtunut umpilisäke?

Oksentelu voimakkaisiin vatsakipuihin yhdistyneenä voi merkitä suolitukosta. Tyypillisesti kipu tulee kohtauksina, noin 10-20 minuutin välein.

Alle kaksivuotiailla lapsilla ongelma aiheutuu pääsääntöisesti suolentuppeumasta. Jos epäilet suolentuppeumaa, ota välittömästi yhteys lääkäriin.

Kuumeeseen ja alavatsan kipuihin yhdistyvä oksentelu voi johtua umpilisäkkeentulehduksesta. Umpilisäkkeentulehdus on hyvin harvinainen alle kaksivuotiailla lapsilla.

Kuinka auttaa pulauttelevaa vauvaa?

Pidä huolta, että lapsi saa riittävästi juotavaa, mutta ei kovin paljon kerralla. Noudata samoja ohjeita kuin ripulissa. Huolehdi lapsen mukavuudesta.

Jos lapsi kahden ikävuoden jälkeen edelleen oksentelee paljon, ota asia puheeksi neuvolassa tai lääkärin kanssa.

Ota yhteys lääkäriin, jos lapsen yleiskunto on huono, jos epäilet vakavaa sairautta tai huomaat, että oksennukset verottavat lapsen ravinnonsaantia. On tärkeää turvata oksentelevan lapsen nesteensaanti. Ota välittömästi yhteys lääkäriin, jos huomaat merkkejä kuivumisesta.

Lähteet: Duodecim, Tiihonen & Tiihonen: Lasten gastroesofageaalinen refluksitauti

Mitä mieltä olet artikkelista?