Alle kolmevuotiaat lapset ja raskaana olevat naiset kuuluvat uuden H1N1-viruksen aiheuttaman influenssan riskiryhmään. Mitä näistä riskeistä tiedetään tällä hetkellä?

Viimeksi päivitetty 3.8.2009

Tässä vaiheessa sikainfluenssan vaaroista ja vaikutuksista ei ole saatavilla varmaa tietoa. Tavallisen kausi-influenssan aiheuttamien komplikaatioiden perusteella H1N1-viruksen vaikutuksista sikiöön ja äitiin voidaan kuitenkin päätellä jotain.


 


Riskit raskaana oleville

Kausi-influenssan aiheuttamien komplikaatioiden perusteella epäillään, että H1N1-virus voi aiheuttaa ennenaikaisen synnytyksen. Myös keuhkokuumeen riski on korkeampi, jos nainen on raskaana.

”Tilastoja asiasta ei vielä ole. Ennenaikaisen synnytyksen riski on olemassa, mutta todennäköisesti se ei ole kovinkaan suuri”, infektiolääkäri Maija Rummukainen rauhoittelee.

Sikainfluenssaoireita lieventävä lääke Tamiflu voidaan määrätä myös raskaana oleville. Lääkkeen ei ole tähän mennessä todettu aiheuttavan komplikaatioita sikiölle, mutta Tamifluun vaikutuksia sikiöön on tutkittu vasta melko vähän.

Paras lääkitys raskaana ollessa on siis sairauden välttäminen. Hyvä käsihygienia ja ihmismassojen välttäminen toimivat paremmin kuin yleiset influenssalääkkeet.

Jos epäilee kuitenkin saaneensa H1N1-viruksen, kannattaa pirauttaa välittömästi lääkärille. Sikainfluenssan tyypilliset oireet ovat korkea kuume (38°C tai enemmän), kurkkukipu, yskä ja nuha. Muitakin oireita saattaa esiintyä.

Imetys sairaana

Sikainfluenssaa sairastavan äidin kannattaa jatkaa imetystä niin pitkään kuin voimia riittää. Lapsi saa äidinmaidossa vasta-aineita ja valkosoluja, jotka pitävät virushyökkääjät kurissa. Tämän hetkisen tiedon valossa on myös todennäköistä, ettei H1N1-virus pääse verestä äidinmaitoon.

Jos äiti on liian kipeä imettämään, yksi vaihtoehto on antaa lapselle pumpattua äidinmaitoa. Esimerkiksi isä voi juottaa vauvalle maitoa tuttipullolla ja antaa äidin levätä rauhassa.

Jos pieni lapsi sairastuu

Pienten lasten influenssaoireita kannattaa tarkkailla pandemian alla erityisen tarkasti.

Alle kolmivuotiaille lapsille taudin oireet voivat olla voimakkaammat kuin vanhemmille lapsille. Jos lapsi ei ole tarhassa, hänellä on kuitenkin pienempi riski sairastua tautiin kuin esimerkiksi kouluikäisellä.

Jos epäilee lapsen saaneen H1N1-viruksen, kannattaa ottaa pikaisesti yhteys lääkäriin. Lääkityksen aloittamisessa nopeus on nimittäin valttia.

”Lääkkeestä on enemmän hyötyä, kun sen ottaminen on aloitettu heti oireiden ilmaannuttua”, Rummukainen sanoo.

Korkea kuume on yksi taudin pääoireista. Muiksi vakaviksi oireiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nimeää seuraavat: iho on sininen tai harmaa, hengitys on vaikeaa, lapsi ei juo tarpeeksi, lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti, lapsi ei reagoi mihinkään tai lapsi on ärtyisä, eikä rauhoitu sylissä. On myös syytä soittaa lääkäriin, jos kuumeoireet katoavat, mutta palaavat pian uudestaan.

Tamiflu-lääkeresepti kirjoitetaan lapselle jo ennen varmaa tietoa H1N1-tartunnasta.

”Näytteen analysointi kestää 1–2 vuorokautta, joten lapselle määrätään lääkettä jo ennen kuin tulokset ovat valmiit. Jos tulos on negatiivinen, lääkitys tietysti lopetetaan”, Rummukainen sanoo.

Vauvojen kohdalla lääkityksestä päättää lastenlääkäri.

”Sylivauvojen lääkitystä arvioidaan tapauskohtaisesti”, Rummukainen kertoo.

Teksti: Jarkko Uro

Lähteet:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Centers for Disease Control and Preventation
The Pulse -lääkäriblogi

Mitä mieltä olet artikkelista?