Olet täällä: Lapsi > Terveys > Sairaudet

Sairaudet


Vauvan vaarattomat vaivat

Mietitkö miltä syntymämerkki näyttää tai kuinka vaippaihottuma taltutetaan? Tai mitä tehdä haisevalle napatyngälle? Vastasyntyneen vaivoista monet on harmittomia. Lue lisää

Vauvarokko on moni-ilmeinen tauti

Kun rokotukset ovat lähestulkoon hävittäneet vanhat tutut lastentaudit, ovat aiemmin huomaamatta jääneet kuume-ihottumataudit alkaneet saada enemmän huomiota. Yksi näistä on erittäin helposti tarttuva vauvarokko, jonka takana on vuonna 1986 löydetty herpesvirus 6.

Lue lisää

Lapsen ruoka-aineallergiaa voidaan selvittää monin tavoin

Ruoka-aineallergia on varsin yleinen vaiva. Varhaislapsuudessa noin joka kolmannella lapsella on ruuan epäilty aiheuttavan erilaisia oireita. Yleisimpiä oireita ovat erilaiset iho- ja suolioireet. Usein lapsella on samanaikaisesti monenlaisia oireita.
Lue lisää

Koliikki: kun itkusta ei tahdo tulla loppua

Jos vastasyntynyt itkee tunteja päivässä ja jos itku ei laannu ruualla tai lohdutuksella, kysymyksessä voi olla koliikki.
Lue lisää

Liikaa infektioita - vai sittenkin sopivasti?

Monilla pikkulasten vanhemmilla herää toistuvien korvatulehdusten ja nuhakuumeiden keskellä epäilys, että heidän lapsessaan on jotain vialla. Mutta tiettyyn rajaan asti “infektiokierre” on normaali nykyiseen elämäntapaan ja lapsuuteen kuuluva ilmiö.
Lue lisää

Ätshii!

Lapsi voi hyvinkin sairastaa flunssaa 5–10 kertaa vuodessa. Tautien leviämistä ei voi estää, sillä täysin oireetonkin voi levittää tartuntaa. On olemassa tapoja, joilla tarttumisriskiä voidaan vähentää. Lue myös, milloin pieni potilas kannattaa viedä lääkäriin.

Lue lisää

Alakuloiset aloittavat alkoholinkäytön varhaisemmin

Lapsena alakuloiset ja masentuneet kokeilevat alkoholia aikaisemmin ja juovat itsensä humalaan nuorempina kuin samanikäiset yleensä.
Lue lisää

Leikki-ikäisten lasten astman erityispiirteet

Astma on lasten tavallisin krooninen sairaus, joka on yleistynyt muiden allergisten tautien tapaan. Hengitysvaikeuksia esiintyy jopa 20 prosentilla lapsista, mutta oireet katoavat useimmiten aikuisuuten mennessä.
Lue lisää

Äidin influenssarokotus suojaa myös vauvaa

Raskauden aikana otettu influenssarokotus näyttää ehkäisevän myös vauvojen influenssoja, osoittaa uusi tutkimus.
Lue lisää

Harmittomat molluskat

Ontelosyylät eli molluskat ovat yleisiä pienillä lapsilla. Syylät saattavat näyttää vaarallisista, mutta niistä ei yleensä ole minkäänlaista haittaa.
Lue lisää

Lääkettä mielelle

Yhdysvaltojen lapset syövät masennuslääkkeitä, psykoosilääkkeitä ja stimulantteja huomattavasti enemmän kuin eurooppalaislapset.
Lue lisää

Täit löytyvät parhaiten märistä hiuksista kampaamalla

Märkien hiusten kampaaminen tiheällä kammalla on paras keino löytää elävät täit lapsen päästä. Täin munat eli saivarit sen sijaan löytyvät pelkällä silmäilyllä, paljastaa saksalaistutkimus.
Lue lisää

Mistä koliikki johtuu?

Kaikki vauvat itkevät, mutta yleensä itku päättyy, kun vauvan perustarpeet on tyydytetty. Koliikkivauva jatkaa kuitenkin itkua hyssyttelystä, imetyksestä ja vaipanvaihdosta huolimatta tyypillisesti kolme tuntia päivässä.

Koliikkivauva jatkaa itkua hyssyttelystä huolimatta. Mistä koliikissa on kyse?

Ekstrakromosomeja

Noin yhdellä pojalla 700–1000 vastasyntyneestä lapsesta on kaksi Y-kromosomia. XYY-kromosomilla varustettuja miehiä on pidetty aggressiivisina. Käsitys joutaa kuitenkin jo roskakoriin.
Lue lisää

Hammasitkut

Vaikka uusilla hampailla on kiva pureskella, ei puhkeaminen ole mitään juhlaa. Uudet hampaat saattavat nostaa vauvalle jopa pientä lämpöä.
Lue lisää

Sikainfluenssa riskiryhmillä

Alle kolmevuotiaat lapset ja raskaana olevat naiset kuuluvat uuden H1N1-viruksen aiheuttaman influenssan riskiryhmään. Mitä näistä riskeistä tiedetään tällä hetkellä? Lue lisää

Homekoti lisää astmariskiä

Suomalaistutkimuksen mukaan keittiön, olohuoneen ja makuuhuoneiden kosteusvauriot altistavat lapsia hengityksen vinkunalle. Vinkuva hengitys on usein merkki tulevasta astmasta.

Lue lisää

Rokoteallergiat

Yleensä rokotuksista ei ole pienokaisille haittaa. Joskus kuitenkin vierasaineet laittavat kehon sekaisin. Vakava anafylaktinen reaktio on äärimmäisen harvinainen: sen saa vain yksi miljoonasta. Lue lisää

Varhaiset ADHD-oireet

Levottomuutta, jatkuvaa liikettä ja keskittymiskyvyn puutetta. Vaikka ADHD-oireet ilmaantuvat jo taaperoiässä, niitä on melko vaikea erottaa pikku lapsen tavanomaisesta kehityskulutusta.

Lue lisää

Tupakan ja lyijyn yhteisvaikutus nostaa ADHD-riskiä

Lastenlääketieteen tohtorin Tanya Froehlichin johtaman tutkimusryhmän mukaan sikiön altistuminen tupakan myrkyille yhdessä lapsen myöhemmän lyijyaltistuksen kanssa lisää merkittävästi ADHD-riskiä.

Lue lisää

Korvatulehdus

Korvatulehduskierre on viheliäinen vaiva alle kolmivuotiailla lapsilla. Toistuvia korvatulehduksia on noin yhdellä kolmasosasta pieniä lapsia. Pahaan kierteeseen joutuu onneksi vain pieni vähemmistö. Lue lisää

Viheliäiset virukset

Maailma on viruksia täynnä. Ne aiheuttavat lapsille kuumetta, ripulia ja oksentelua. Toiset virukset voivat olla haastavia lasten immuunipuolustusjärjestelmälle, mutta useimmiten pikkulapsenkin elimistö laittaa rettelöitsijät ruotuun.

Lue lisää

Kamala karies kuriin

Kun lapsen ensimmäinen hammas puhkeaa, alkaa elinikäinen sota hammaspeikkoja vastaan. Varusteina lapsella on fluori, ksylitol ja hammasharja. Peikot ovat ovelia veijareita, joten vanhempien apua kaivataan aina kymmenenvuotiaaksi asti.

Lue lisää

Sinilevä voi aiheuttaa ikäviä oireita

Rehevöityneissä ja lämmenneissä vesissä viihtyvä sinilevä eli syanobakteeri tuottaa haitallisia toksiineja. Pienillä lapsilla myrkytysoireet ovat ikäviä.

Sinilevä aiheuttaa harvoin vakavia sairastumisia

Kaltoinkohtelu nostaa verenpainetta

Fyysinen tai seksuaalinen väkivalta lapsuudessa tai nuoruudessa voi johtaa verenpainetaudin kehittymiseen, yhdysvaltalaistutkimuksesta käy ilmi. Lue lisää

Luontoretki helpottaa ADHD-oireita

Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan ADHD-oireita voidaan vähentää yksinkertaisesti kävelemällä puistossa.

Lue lisää

Koirasta apua lapsen allergiaan – kissasta ei

Allergiselle lapselle kehittyy harvemmin ihottumaa, jos kodissa on koira lapsen ollessa alle vuoden ikäinen, tuoreessa tutkimuksessa havaittiin.
Lue lisää

Allergiat iskevät syyslapsiin

Loka-marraskuussa syntyneillä on suurin riski saada siitepöly- ja ruoka-aineallergioita, väittää tuore suomalainen tutkimus. Lue lisää

Antibiottien hyöty korvatulehduksissa vähäinen

Antibiootteja suositellaan yhä lasten välikorvatulehdusten hoitoon, vaikka tutkimusten mukaan niistä hyötyy vain osa lapsista.

Lue lisää

Maitoallergia on usein ohimenevää

Maitoallergisen lapsen elimistö reagoi lehmänmaidon proteiiniin tavallisesti ihottumalla ja suolisto-oireilla. Maitoallergikko joutuu tiukalle ruokavaliolle, mutta useimmiten allergia on onneksi ohimenevä vaiva.

Lue lisää

Näkeekö vauvani?

Vauva ei osaa kertoa, ettei näe kaikkea, mitä hänen pitäisi nähdä. Ja vaikka lapsi osaisi puhua, hän ei tiedä, mikä kaikki on mahdollista nähdä. Vanhemman onkin syytä tarttua aiheeseen, jos vauvan näössä tuntuu olevan vikaa. Lue lisää

Lapsen luonne ennustaa tulevia terveysongelmia

Monet terveysriskit ja haitalliset elämäntavat saattavat selittyä heikolla itsehillinnällä ja impulsiivisuudella, tuore tutkimus vihjaa. Tutkimuksen perusteella yhteys havaitaan jo kolmivuotiaille tehdyissä testeissä.

Lue lisää

Aiheuttaako virus lapsuusiän diabeteksen?

Lapsuusiän diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla maailmassa. Uusi tutkimus selvittää, aiheuttaako virus sairauden puhkeamisen.

Lue lisää

Sairaat lapset, levottomat vanhemmat

Mikään ei huolestuta tuoreita vanhempia niin kuin lapsen sairastuminen. Useimmiten sairauden ei silti tarvitse merkitä mitään vakavaa.

Lue lisää

Tartunta ja ehkäisevät toimet

Mikrobit, virukset ja bakteerit ovat tavallisimpia syitä infektiosairauksiin.

Lue lisää

Milloin takaisin päivähoitoon?

Pääsääntönä on, että kuumeiset ja yleiskunnoltaan heikentyneet lapset tulisi pitää kotona. Seuraavassa taulukossa on yleiskatsaus siitä, minkä ajan kuluttua lapsi voi palata päiväkotiin eri tilanteissa. Ota yhteys hoitavaan lääkäriin, jos olet epävarma.

Lue lisää

Kuume

Kuumeessa kehon lämpötila on normaalia korkeampi. Lapsilla normaalilämpötila on yleensä välillä 36,5–37,5 astetta. Yli 37,5 asteen lämpö lasketaan kuumeeksi.

Lue lisää

Tukkoinen ja valuva nenä

Vaikka lapsen nenä vuotaisi ja olisi tukkoinen, hän voi ulkoilla, jos yleistila on hyvä eikä ole kuumetta. Jos lapsi on hyvin nuhainen, voisi olla parasta pysytellä kotona muita lapsia ajatellen.

Lue lisää

Yskä / raskas hengitys

Jos lapsi äkkiä yskii tai hengittää raskaasti, on ensimmäisenä asiana tutkia, ettei suussa tai nielussa ole vierasta esinettä.

Lue lisää

Ripuli

Ripulissa ulostetaan usein ja uloste on löysää ja vetistä.

Lue lisää

Verta ulosteessa

Monet säikähtävät havaitessaan lapsen ulosteessa verta, mutta useimmiten kyseessä ei ole vakava sairaus.

Lue lisää

Ihottuma

Ihottumia on hyvin erilaisia, ja ne voivat olla useiden sairauksien oireita, sekä aivan vaarattomien että vakavampien.

Lue lisää

Korvakivut

Pikkulapsella on tärkeää tarkastaa, ettei kipu johdu korvassa olevasta vieraasta esineestä. Toinen syy korvakipuun voi olla painevamma tai lentomatka.

Lue lisää

Päiväkoti ei juuri lisää lasten sairastelua

Alle kolmevuotiaana päiväkotihoidon aloittavat sairastavat päiväkotielämänsä alkuvaiheessa muita enemmän korvatulehduksia ja hengitysteiden tulehduksia, tuore tutkimus osoittaa. Kokonaisuudessaan lapset kuitenkin sairastavat yhtä paljon, sillä kouluiässä varhain päiväkodissa aloittavat sairastavat kotona hoidettuja vähemmän.

Lue lisää

Vaippaihottuma

Ulosteen ja virtsan sisältämät aineet voivat ärsyttää ihoa ja laukaista
vaippaihottuman. Iho punertuu, turpoaa ja sierrettyy. Joskus puhkeaa
myös sieni-infektio. Tällöin punaisella ja ärtyneellä iholla on vaaleita
suomuja, jotka irtoavat. Voi esiintyä myös näppyjä ja avohaavoja. Jotkut
lapset saavat muita helpommin vaippaihottuman.

Lue lisää

Märkärupi (impetigo)

Märkärupi (impetigo) on ihon bakteeri-infektio, jota esiintyy ennen kaikkea
syli- ja pikkulapsilla.

Lue lisää

Tyrä

Tyrä muodostuu, kun osa elimestä työntyy sitä paikallaan pitävän
seinämän läpi.

Lue lisää

Keuhkoputki- ja ilmatiehyttulehdus

Ylempien ilmateiden virusinfektio voi levitä keuhkoputkiin (bronkiitti) tai pienempiin ilmatiehyisiin (bronkioliitti). Taudin itämisaika on 3–4 päivää. Lapsi on aluksi joitakin päiviä vilustunut. Tätä seuraa kuiva yskä ja vinkuva ja raskas hengitys.

Lue lisää

Parvorokko

Parvorokko (erythema infectiosum) on virusinfektio, jonka aiheuttaa parvovirus B19 ja jonka itämisaika on n. 17 päivää.

Lue lisää

Vauvarokko (exantema subitum)

Monet lapset saavat vauvarokon kuuden kuukauden ja kolmen vuoden välillä. Kattavien tutkimusten mukaan useimmat lapset ovat sairastaneet sen ennen 4. ikävuotta. Itämisaika on 9–15 päivää. Vaikka se on virustauti, sitä ei esiinny epidemioina.

Lue lisää

Atooppinen ekseema

Tämä ekseema johtuu perinnöllisistä ja ympäristötekijöistä. Ekseema puhkeaa punaisena, kutiavana ihottumana, ennen kaikkea poskilla, polvitaipeissa ja kyynärtaipeissa mutta myös muualla.

Lue lisää

Seborrooinen ekseema (taliköhnä)

Seborrooinen ekseema on ihon tavallinen tulehdusreaktio, joka voi puhjeta lapsen ensimmäisinä elinkuukausina. Lapsi voi saada koholla olevaa ihottumaa vaippa-alueelle, hiuspohjaan ja joskus muuallekin kehoon. Toisinaan ihottuma aiheuttaa lievää kutinaa.

Lue lisää

Nokkosihottuma

Tämä sairaus ilmenee paukamina, joissa on punareunaisia epämääräisiä läiskiä. Kutina on sietämätöntä. Tauti on tavallisempi hieman vanhemmilla lapsilla.

Lue lisää

Valekuristustauti

Valekuristustauti on kurkunpään limakalvon tulehdus, joka aiheutuu yleensä kylmettymisestä. Oireena on käheä, haukkuva yskä, joka tavallisesti pahenee, kun lapsi on pantu illalla nukkumaan. Lapsen on vaikea hengittää, ja hengitys pihisee.

Lue lisää

Kuumekouristus

Jopa 2–5 % kaikista 6 kuukauden ja 5 vuoden välillä olevista lapsista saa kuumekouristuksia kehon lämpötilan noustua. Tämä on yleisempää pojilla. Kuumekouristuksia saaneilla lapsilla on 30–40 prosenttia suurempi mahdollisuus saada kramppeja myöhemminkin kuumeessa.

Lue lisää

Gastroesofageal reflux

Tässä häiriötilassa vatsan sisältöä palaa ruokatorveen, koska niiden välinen sulkijalihas ei toimi niin kuin pitäisi.

Lue lisää

Kurkkutulehdus

Kurkkutulehdus aiheutuu usein viruksista tai streptokokkibakteereista. Oireina ovat kuume, kurkun turvotus ja kaulan suurentuneet ja hellät imurauhaset.

Lue lisää

Hepatiitti

Hepatiitti (maksatulehdus) johtuu yleensä virustartunnasta. Jos äiti on hepatiitti B-viruksen kantaja, lapsi voi saada tartunnan syntymässä. Riskiryhmän sylilapsi rokotetaan sitä vastaan.

Lue lisää

Aivokalvontulehdus

Aivokalvontulehdus (meningiitti) on aivojen ja selkäytimen välisten kalvojen tulehdus. Se voi aiheutua sekä bakteereista että viruksista, pelätyin versio meningokokkibakteereista. Niiden aiheuttama aivokalvontulehdus on hyvin vakava, ja sairaus voi kehittyä tavattoman nopeasti. Muiden bakteerien ja virusten aiheuttama aivokalvontulehdus ei välttämättä ole yhtä vakava.

Lue lisää

Käsi-, jalka- ja suusairaus herpangiina

Herpangiina (coxackievirus) on virussairaus. Se aiheuttaa pieniä punaisia laikkuja, joiden keskellä on rakkula. Ihottuma puhkeaa suussa ja sitten käsissä ja jaloissa.

Lue lisää

Influenssa

Influenssa on ylempien ilmateiden virusinfektio. Tartunta leviää pisaroina, ja oireet tulevat 1–3 päivää tartunnan jälkeen.

Lue lisää

Hyönteisten puremat

Ihon paikallinen ärsytys ja kutina tai kipu voi johtua hyönteisen puremasta tai pistosta.

Lue lisää

Invaginaatio

Invaginaatiossa suoli tuppeutuu sivulla olevan suolenosan sisään samoin kuin teleskoopin osa painuu toisen sisään. Tämä heikentää veren virtausta siihen suolenosaan.

Lue lisää

Hinkuyskä

Hinkuyskä alkaa tavallisena vilustumisena ja yskänä. Korkea kuume ei ole
yleistä. Sairaus tunnetaan hinkuvasta hengityksestä. Yskä ja oksentelu
jatkuvat n. 3 viikkoa, minkä jälkeen yskä hellittää ja häviää muutamassa
viikossa.

Lue lisää

Sikotauti

Sikotauti on tarttuva virussairaus, joka on nykyään rokotusten ansiosta harvinainen. Tauti leviää pisaratartuntana, ja lapset ovat tartunnankantajia noin viikon ennen ja jälkeen sairauden. Itämisaika on 14–21 päivää.

Lue lisää

Keuhkotulehdus

Keuhkotulehduksen voivat aiheuttaa sekä bakteerit että virukset. Yleensä kyse on viruksesta ja sairaus on lisätautina esim. vilustumissairaudelle.

Lue lisää

Tuhkarokko

Tuhkarokko on Suomessa nykyään harvinainen rokotusten ansiosta.

Lue lisää

Miliat

Vastasyntyneet voivat saada nenän alueelle pieniä, valkeita talinäppylöitä. Ne katoavat itsekseen 1–3 kuukaudessa.

Lue lisää

Tarttuvat ontelosyylät

Syylämäiset näppylät, joissa on syvennys keskellä, voivat olla ontelosyyliä
(molluscum contagiosum).

Lue lisää

Erythema toxicumon neonatorum (ETN)

Erythema toxicumon neonatorum (ETN) on lapsen ensimmäisinä elinpäivinä ilmaantuva iholöydös, jossa iholle nousee usein keskeltä hieman kohollaan olevia punaisia näppyjä. Syytä ei tunneta.

Lue lisää

Sepsis (verenmyrkytys)

Vakavinta sepsiksen lajia aiheuttaa meningokokkibakteeri. Joskus voi esimerkiksi iholla oleva paikallinen infektio levitä ja kulkeutua vereen. Silloin se vaikuttaa koko kehoon ja tila on vakava.

Lue lisää

Syyhypunkki

Ohuet harmaat viirut iholla sormien välissä, ranteissa ja nilkoissa sekä ulkoisissa sukuelimissä – sylilapsilla jopa kämmenissä ja jalkaterissä – voivat viitata syyhypunkkiin.

Lue lisää

Tulirokko

Tulirokko on streptokokki-infektio, joka alkaa kuumeella, kurkkukivulla ja
nielurisojen turpoamisella.

Lue lisää

Kihomato

Kihomatoa on yleisesti sekä pienillä että isoilla lapsilla. Seitinohuet valkoiset madot ovat n. 1 cm:n pituisia ja elävät suolessa. Lapsi saa niitä syömällä jotain, missä on madon munia.

Lue lisää

Kurkunkannen tulehdus

Kurkunkannen tulehduksen aiheuttaa Haemophilus influenzae B -bakteeri. Kurkunkansi turpoaa ja salpaa hengitysteitä. Hib-rokotteen ansiosta sairaus on onneksi jo hyvin harvinainen.

Lue lisää

Suun sieni-infektio

Suun sieni-infektiossa kieleen ja suun limakalvoille nousee valkoisia katteita.

Lue lisää

Virtsatietulehdus

Virtsatietulehdus on lapsilla yleinen. Rakkotulehdusta on selvästi enemmän tytöillä, ja sylilapsista ovat pojat uhanalaisimpia, silloin usein munuaistason tulehdukselle. Sairaus aiheutuu peräsuolen bakteereista, jotka joutuvat virtsatiehyeen.

Lue lisää

Silmätulehdus

Kysymyksessä on silmän limakalvon tulehdus, joka aiheutuu viruksista tai bakteereista. Se ilmenee silmänvalkuaisten punerruksena, kutinana ja ärsytyksenä.

Lue lisää

Vauvaiän infektiosairaudet lykkäävät tytön murrosikää

Vauvana sairastetut infektiotaudit saattavat myöhentää tyttöjen murrosiän alkua, kiinalaistutkijat ovat havainneet. Jos tulokset pitävät paikkansa, infektiosairauksien vähentyminen voi osin selittää miksi tyttöjen murrosikä on aikaistunut viime vuosikymmeninä.

Lue lisää

Vauvan kallo voi luutua ennen aikojaan

Lapsella on noin kolmanteen ikävuoteen asti päässään aukileita eli pehmeitä alueita, joissa kallon luut eivät ole vielä yhtyneet. Ne mahdollistavat lapsen aivojen kasvun. Joskus voi käydä niin, että jokin kallon saumoista luutuu liian aikaisin,eikä aivoille jää kasvutilaa. Tätä kutsutaan kraniosynostoosiksi, ja se on huuli- ja suulakihalkioiden jälkeen yleisin pään epämuodostumista.

Lue lisää

Äidin masennus lisää lapsen masennusriskiä

Uuden tutkimuksen mukaan äidin masennus nostaa lapsen masentumisriskiä selvästi.

Lue lisää

Passiivinen tupakointi yhteydessä lasten oppimisvaikeuksiin ja käytöshäiriöihin

Tupakansavulle kotonaan altistuvat lapset kärsivät tavanomaista useammin oppimisvaikeuksista, käytösongelmista sekä aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriöstä.

Lue lisää

Rokotteen ja narkolepsian yhteys vahvistettiin

Sikainfluenssarokotteen ja narkolepsian välinen yhteys on vahvistunut.

4–19-vuotiailla riski oli 13-kertainen.

Aggressiivisista lapsista kasvaa sairaita aikuisia

Aggressiiviset lapset ovat aikuisena sairaampia, tuoreesta tutkimuksesta selviää.

Lapsuuden oloilla on näin koko elämän jatkuva vaikutus ihmisen terveyteen.

Lasten lääketutkimus retuperällä

Tutkijat tekevät tutkimuksia, ja me uskomme niitä. Aina ei kuitenkaan kannattaisi. Uuden yhdysvaltalaisen arvion mukaan lasten lääkehoidon tutkimus koostuu laadultaan vaihtelevasta aineistosta.

Lue lisää

RS-virus kiusaa vauvoja

Tyypillisiä nuhapöpöoireita aiheuttava RS-virus saattaa olla vaarallinen vauvoilla. Asiantuntijat suosittelevat, ettei vastasyntynyttä viedä julkisille paikoille RS-epidemian aikana.

Lue lisää

Pelkopeikko pilaa hampaat

Pelkopeikolle ei pidä nöyristellä! Jos pelolle antaa periksi, lapsi saattaa joutua jopa hengenvaaraan.

Lue, mitä alan asiantuntija Satu Lahti suosittelee, kun lapsi pelkää hammashoitoa.

Lapsi kuoli: vanhemmille syyte

Korkeasta kuumeesta kärsinyt neljävuotias menehtyi tehohoidossa. Hänen vanhempiaan uhkaa tuomio taposta.

Lue miksi.

Miksi lapsi uhkaa itsemurhalla?

Pienetkin lapset saattavat puhua omasta kuolemasta. Silloin vanhemman tehtävä on erityisen tärkeä. 

Lue lastenpsykiatri Hannu Westerisen neuvot.

10 myyttiä hampaista

Lapsella on kuumetta ja ripulia ­– hampaita siis tulossa. Lapsi, jolle tulee hampaat myöhään, saa vahvemman purukaluston. Jos äidillä ja isällä on ollut hammasraudat, tulee jälkikasvu kokemaan saman kohtalon. 

Lasten hampaisiin liittyviä uskomuksia on lukuisia, mutta ovatko ne totta vai tarua? Suuhygienistit vastaavat.

Lapsen terveyden tae: kuravesi ja likaiset sormet

Sanomme lapsille, että kädet pitää pestä ennen ruokailua. Hinkkaamme kotejamme vahvoilla pesuaineilla. Syötämme lapsillemme teollisesti valmistettua mikrobitonta purkkiruokaa. 

Miten varmistaa, että lapsi saa riittävästi allergia- ja diabetesriskiä alentavia mikrobeja?

Rokotuksien hyödyt ja haitat puntarissa

Suurin osa suomalaislapsista saa rokotusohjelman mukaiset pistokset. Toiset jättävät kuitenkin rokotukset ottamatta rokotuksien aiheuttamien haittavaikutuksien ja harvinaisien rokotevammojen pelossa. 

Tutustu juttuun, ja päätä itse, kannattaako lapsesi rokotuttaa.

Mitä kasvukäyrät kertovat pikkulapsen terveydestä?

Lastenneuvolan pituus- ja painokäyrien avulla voidaan todeta vähäoireinen pitkäaikaissairaus tai häiriö. Pituus- ja painorajojen ylittämisestä ei kuitenkaan sellaisenaan kannata huolestua. THL:n erikoislääkäri Jarmo Salo kertoo, mitä poikkeamat pituus- ja painokäyrissä tarkoittavat.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.