Uusissa ravitsemussuosituksissa on nostettu esille vegaaniruokavalio raskaana oleville, imettäjille sekä lapsille. Lue, mihin seikkoihin vegaaniruokavaliota noudattavan on erityisesti kiinnitettävä huomiota.

Viimeksi päivitetty 8.2.2016

Vegaaniruokavalio raskaana oleville



Raskausaikana naisen energiatarve kasvaa. Myös kehittyvä sikiö tarvitsee proteiinia ja hyvälaatuista rasvaa kasvaakseen.

Kannattaakin pitää huolta seuraavista seikoista:

  • Syö enemmän kuin aikaisemmin: sekä raskaus- imetysaikana tarvitset lisäenergiaa.
  • Hyvä vegaaniruokavalio sisältää viljatuotteita, kasviksia, juureksia, palkokasveja, pähkinöitä, siemeniä, hedelmiä, marjoja, kasvirasvoja sekä maitoa korvaavan ravitsevan ruokajuoman.
  • Käytä monipuolisesti erilaisia proteiinin lähteitä. Ei riitä, että proteiinia tulee vain yhdestä lähteestä. Palkokasvit (pavut, linssit, soija) sisältävät laadukasta proteiinia. Myös täysjyvätuotteet ovat proteiinin saannin kannalta hyvä lisä.
  • Pidä huolta riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista: maitoa korvaavan juoman kalsium- ja D-vitamiinipitoisuus on hyvä tarkistaa.
  • Huolehdi, että saat riittävästi tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja: jodia, rautaa, sinkkiä, B12-vitamiinia ja B2-vitamiinia.
  • Sikiön aivot tarvitsevat omega-3-rasvahappoja. Rypsiöljy on hyvä rasvan lähde.

”Koska odottajan ravitsemus on hyvin tärkeää sikiön kehityksen kannalta, raskausaikana kannattaa käydä oma ruokavalio läpi ravitsemusterapeutin kanssa”, ravitsemussuosituksia laatinut THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen kertoo.

Raskausajan puutoksilla voi olla ikäviä seurauksia.

”Esimerkiksi B12-vitamiinin puute vaikuttaa sikiön hermoston kehityksen”, Virtanen muistuttaa.

Imettäjän vegaaniruokavalio – rasvat tärkeitä

Rintamaidon laatuun vaikuttaa suoraan se, mitä äiti syö. Jos äiti syö ravintoköyhää ruokaa, myöskään äidinmaito ei ole ravitsemuskoostumukseltaan parasta.

”Imeväinen lapsi saa pääosan ravintoaineista äidin maidon kautta. Myös äidin B12-vitamiini ja jodilisä ovat tärkeitä”, Virtanen kertoo.

Äidinmaito on rasvaista. Maidontuotantoon tarvitaan siis hyvälaatuista rasvaa.

”Vegaani-imettäjän ruokavalio jää helposti vähärasvaiseksi. Hyvälaatuisen rasvan määrästä kannattaakin huolehtia tarkkaan. Rypsiöljyn ja margariinien käyttö on tästä syystä tärkeää”, Virtanen kertoo.

Imettävän vegaaniäidin kannattaa tiedostaa, ettei Suomessa myydä vegaanista äidinmaidonkorviketta. Jos siis imetyksessä ilmenee ongelmia, vauvalle täytyy antaa joko toisen äidin maitoa tai sitten lehmänmaitopohjaista korviketta.

Soijapohjaiset maitoallergikoille suunnatut tuotteet ovat korvautuneet maitopohjaisilla hydrolysaattikorviketuotteilla. Tämän vuoksi soijapohjaiset tuotteet ovat poistuneet kokonaan Suomen markkinoilta.

Äidin ei kannata stressata imetyksen onnistumisesta. Juuri lisämaidon antaminen voi joskus vähentää oman maidon erittymistä ja johtaa näin ollen imetysvaikeuksiin.

Jos kuitenkin imetysongelmia ilmenee, kannattaa kääntyä mahdollisimman varhain neuvolan tai Imetyksen tuki ry:n puoleen. Joissain tapauksissa vegaaniäidin vauvan täytyy saada lisämaitoa eli toisin sanoen syödä lehmänmaitopohjaista äidinmaidon korviketta. Tämä seikka on hyvä tiedostaa jo etukäteen.

Pikkulapsen vegaaniruokavalio

Pikkulapset saavat kaikki tarvitsemansa ravintoaineet vegaaniruokavaliosta, kunhan ruokavalio on hyvin suunniteltu. Muutamia eritysseikkoja kannattaa ottaa huomioon lapsen ruokavaliota suunniteltaessa:

  • Vegaanilapsi (kuin myös aikuinen) tarvitsee 5–6 täysipainoista ateriaa päivässä.
  • Kuidusta ei ole vegaaniruokavaliossa puutetta. Sitä voi tulla jopa pienen lapsen näkökulmasta liikaa. Viljavalmisteissa voi käyttää myös vähäkuituisempaa vaihtoehtoa.
  • Lapsen ei kannata syödä kovinkaan paljon raakaruokaa. Esimerkiksi raakapuurot ovat vaikeasti sulavia.
  • B12-vitamiinia ja jodia tarvitaan ravintolisänä. D-vitamiinilisää käytetään samalla tavalla kuin muillakin lapsilla 2 viikon iästä 18 vuoden ikään.
  • Muiden ravintolisien kuten kalsiumin, B2-vitamiinin, raudan ja sinkin tarve arvioidaan yksilöllisesti ravitsemusterapeutin kanssa.
Mitä mieltä olet artikkelista?