Perinteinen jouluruoka sisältää paljon aineksia, joista saat räätälöityä jouluruuat sopimaan myös vauvaikäisille. Lue myös, mitä ruokia pienokaiselle ei kannata antaa.

Viimeksi päivitetty 17.12.2020

Jouluna koko perhe herkuttelee. Myös perheen pienimmille on mukava tarjota jouluista juhlaruokaa.


 


Alle yksivuotias ei kuitenkaan voi syödä täysin samaa ruokaa kuin muu perhe. Marttaliiton kehittämispäällikkönä ennen eläkkeelle jäämistään toiminut Kaisa Härmälä antaa vinkkejä pikkulapsen joulupöytään.

Veteen keitetty riisipuuro on oiva ensimmäinen jouluruoka

Riisipuuro kuuluu miltei jokaisen kodin jouluiseen aamupalapöytään. Härmälän mukaan riisipuuro onkin hyvä valinta lapsen ensimmäiseksi jouluruoaksi, kunhan puuron keittää lapselle sopivista aineista.

”Riisi on hyvin siedetty ruoka-aine. Sen antamisen voi aloittaa 5-6 kuukauden iässä, kun lapsi alkaa totutella viljoihin. Puuron voi keittää ensin veteen ja lisätä kypsään puuroon äidinmaitoa tai äidinmaidonkorviketta”, Härmälä sanoo.

Kanelia puuroon vasta vähän vanhempana

Kanelin runsasta syömistä ei suositella pienille lapsille. Riisipuuro, sekä sen kanssa tarjottavat luumukiisseli ja sekahedelmäsoppa ovat sen sijaan myös perheen pienimmälle sopivia ruokia.

”Luumut ja muut hedelmät kannattaa soseuttaa, jotta ne on helpompi syödä. Lapselle voi myös antaa vain kiisselin lientä”, Härmälä neuvoo.

Joululaatikot ilman suolaa ja maitoa sopivat vauvallekin

Härmälä kertoo, että laatikkoruoista esimerkiksi porkkanalaatikko soveltuu hyvin pienenkin lapsen lautaselle.

”Porkkanalaatikon ainesosat sopivat myös yksivuotiaalle, kunhan muistaa jättää suolan pois. Lapselle voi myös keittää riisiä ja porkkanasosetta ja sekoittaa ne keskenään.”, Härmälä sanoo.

Lanttulaatikkoa ei aiemmin suositeltu annettavaksi alle yksivuotiaalle lantun sisältämien nitraattien vuoksi, mutta tästä rajoitteesta on nykyisin luovuttu.

Myös perunalaatikko on oivallinen jouluruoka vauvalle. Molempien valmistamisessa tulee tosin muistaa, että ne on tehtävä ilman maitoa ja suolaa.

Härmälä neuvookin puntaroimaan, kuinka paljon on valmis näkemään vaivaa erillisten ruokien valmistamiseksi.

”Perunalaatikko on varsin työläs ruoka. Lapselle ei välttämättä tarvitse tehdä erillistä laatikkoa. On helpompaa valmistaa lapselle esimerkiksi oma perunasose perunalaatikon sijaan.”

Ei kinkkua pikkuiselle

Lapsille aletaan tarjota lihaa, kalaa ja kananmunaa yleensä noin kuuden kuukauden iässä. Perheen yhteistä joulukinkkua ei kuitenkaan suositella alle yksivuotiaille.

”Kaupan kinkku on pikkulapselle liian suolaista. Suolaamatonta kypsää lihaa voi kuitenkin sekoittaa esimerkiksi perunan ja porkkanan kanssa ja tehdä niistä soseen. Kiinteisiin ruokiin tottuneen lapsen ruoka voi olla hieman karkeampaakin”, Härmälä muistuttaa.

Kinkun sijaan alle yksivuotiaalle voi tarjota myös kalaa. Suola pitää jälleen muistaa jättää pois, sillä vauvan munuaiset eivät vielä pysty käsittelemään suolaa yhtä hyvin kuin aikuisen munuaiset.

Jos lapselle ei haluta tarjota lihaa tai kalaa, pienelle lapselle soveltuvia proteiinipitoisia kasvisvaihtoehtojakin löytyy.

”Kasvisruokaa suosivissa perheissä joulupöydässä lapselle voi tarjota esimerkiksi linsseistä tai maustamattomasta tofusta valmistettua ruokaa”, Härmälä sanoo.

Lapselle oma rosolli ilman punajuurta

Lapselle voi tehdä oman pienen ”rosollin” pehmeäksi keitetystä perunasta, porkkanasta ja omenasta. Omena on turvallisinta raastaa, sillä kovat palaset voivat olla pienelle liian vaikeita syödä.

Härmälä neuvoo karsimaan rosollista pois pikkulapselle soveltumattomat ainesosat.

”Punajuuri ei kuulu alle 1-vuotiaan ruokavalioon, koska se sisältää nitraattia. Myöskään suolakurkkua ei anneta pienelle lapselle liiallisen suolan vuoksi. Sipuli ei sinällään ole haitallista, mutta lapsi saattaa vierastaa vahvaa makua. Lisäksi sipuli voi aiheuttaa ilmavaivoja”, Härmälä sanoo.

Sienet sulavat huonosti ja voivat aiheuttaa vatsanväänteitä

Myöskään sienisalaatti ei Härmälän mukaan sovi alle yksivuotiaalle.

”Sienet ovat vaikeasti sulavia, joten ne voivat aiheuttaa lapsille vatsavaivoja.”

Jälkiruoaksi omenaraastetta tai sokeroimastonta luumusosetta

Monessa perheessä joulupöytää koristavat kauniit punaposkiset omenat. Kun muut herkuttelevat omenoilla, myös lapselle voi raastaa oman pienen omena-annoksen.

Myös sokeroimaton luumusose on alle yksivuotiaalle hyvä jouluinen jälkiruoka.

Pidä pähkinät lasten ulottumattomissa

Joulun pienistä naposteltavista esimerkiksi pähkinät on syytä pitää pienen lapsen ulottumattomissa.

”Pähkinöissä voi olla hometoksiineja, jotka ovat haitallisia pikkulapselle. Pähkinöihin liittyy myös tukehtumisvaara”, Härmälä sanoo.

Piparia, torttua ja suklaata saa maistaa

Joulupiparin maistelu on sen sijaan Härmälän mukaan vaaratonta.

”Piparia, joulutorttua ja suklaata voi turvallisesti maistaa pieniä määriä. Piparit ovat tosin niin mausteisia, etteivät ne ehkä ole lapsen mieleen.”

Härmälä kehottaa kuitenkin malttiin herkkujen tarjoamisen kanssa.

”Pieni lapsi ei osaa vielä kaivata makeita jälkiruokia. Vanhemmat voivatkin miettiä, milloin haluavat tutustuttaa lapsensa sokeriherkkuihin.”

Lue lisää joulun herkuista:

Mitä mieltä olet artikkelista?