adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Korvikkeesta diabetes?

 

Ykköstyypin diabetes on yleistynyt niin Suomessa kuin muuallakin räjähdysmäisesti. Onko syy vauvojen juomassa lehmänmaidossa. Outi Vaarala Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo.

Lasten diabetes ei ole mukava sairaus. Jos lapsen insuliinituotanto loppuu, lapsi joutuu ottamaan insuliinipiikin päivittäin.

Vaikka sairautta pystytään hoitamaan päivittäisellä lääkityksellä, nostaa diabetes myös muiden sairauksien riskiä. Diabeteslapsella on riski saada munuaisen vajaatoimintaa, näköä heikentäviä verkkokalvon muutoksia ja verisuonten kalkkeutumista.

Lue myös: Imetys ei tee hyvää äitiä 


Erikoismaito vähentää riskiä

Suomalaisessa FINDIA-tutkimuksessa annettiin Valion kanssa yhteistyössä kehitettyä insuliinitonta erikoismaitoa yli tuhannelle lapselle, joilla oli perinnöllinen taipumus diabetekseen. Tarkoituksena oli selvittää vähentääkö vieraan insuliinin poistaminen vauvan ruokavaliosta diabetesriskiä.

Tulokset puhuivat synkkää kieltä korvikkeista. Erikoismaidolla ruokituilla lapsilla oli kolmeen ikävuoteen mennessä vähemmän autovasta-aineita veressä kuin tavallista korviketta juoneilla lapsilla. Autovasta-aineiden korkea pitoisuus ennustaa tulevaa diabetesta.


Korvikekielto?

Tutkimustulokset viittaavat siihen, että korvikemaidon insuliini aiheuttaa ykköstyypin diabetesta. Korviketta ei suositella annettavaksi laisinkaan riskiryhmän lapsille. 

”Minun mielestä tällä hetkellä on riittävästi näyttöä siitä, että korvikkeiden käyttö ei ole paras ratkaisu sellaiselle lapselle, jolla on diabeteksen riskiperimä”, Vaarala sanoo YLE:n Akuutti-ohjelmassa.

Lue myös: Äidinmaito on maukasta ja ravitsevaa


Vääränlaista ruokaa lapselle

Insuliini saattaa olla haitallista pienille lapsille, sillä vauvan suolisto on vielä epäkypsä ja puolustusjärjestelmän kehittyminen on kesken.

”Jos imeväisikäinen lapsi altistuu tällaiselle insuliinille, joka on poikkeava ja vieras verrattuna ihmisen omaan insuliiniin, niin hän voi muodostaa tällaisen haitallisen immuunivasteen tätä insuliinia kohtaan”, Vaarala kertoo.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

Lue myös: Imettäjät villipetoja


Koska kaupasta?

Insuliiniton erikoismaito ei ole näillä näkymin tulossa vähittäismyyntiin. Valio puolestaan tuo markkinoille oman insuliinia sisältävän maitovalmisteen.

Lähde: YLE, THL

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: Crestock

Lue myös:

Sokeri vie vauvan kivulta terän
Lapsen luonne ennustaa tulevia terveysongelmia
Probiootit hillitsevät lapsen ylipainoaPäivitetty 07.08.2012
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Vauvan ravinto
Kirjoittaja Virenius Kaarina 15.01.2013
Pikkulapsen ruokinta on lapsen terveen kehityksen perusta. Onneksi luonto on hoitanut sen valmiiksi, että äiti voi olla varma lapsensa ravinnon oikeasta koostumuksesta, Äidinmaito on oikeaa täsmäravintoa lapselle ja keneltäkään pienoiselta ei saa riistää hänen oikeuttaan saada ravintonsa rintamaitona. Imettämisen laiminlyönti on hyvin väärin lasta kohtaan. Nuorten valistuneiden äitien kannanotot tässä asiassa ovat erittäin arvokkaita .
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun