Näin suojaat lapsen syksyn ja talven viimoilta ja varmistat, että ulkoilu on hauskaa myös kylmällä säällä.

Viimeksi päivitetty 11.12.2023

Myssy päähän – iso osa kehon lämpöä karkaa pään kautta

Päästä karkaa huomattava osa kehon lämpöä, jos päätä ei ole suojattu riittävästi kylmältä. Riittävän lämmin talvipäähine on ehdoton talvivaruste. Hyvän suojan kovilta pakkasilta antaa riittävän paksu kypärämyssy.


 


Hatussa kannattaa ottaa huomioon myös se, että haalarin tai takin hupun on hyvä mahtua hatun päälle Jos hatussa on isoja pompuloita, huppu ei välttämättä mene mukavan tuntuisasti päähän. Huppu suojaa hyvin päähineen kanssa tuulelta.

Kauluri on kaulaliinaa turvallisempi vaihtoehto

Joissain haalareissa ja takeissa on korkea kaulus. Kauluksesta huolimatta kaula tarvitsee lisälämmikettä etenkin kovilla pakkasilla.

Kaulaliina on yksi keino suojata kaulaa. Koska huivi voi kuitenkin tarttua esimerkiksi kiipeilytelineeseen lapsen leikkiessä, kaikkein paras suoja kaulalle onkin kauluri. Myös kypärämyssy suojaa kaulaa todella hyvin. Kovilla pakkasilla paksu kypärämyssy onkin ehdoton varuste.

 

Käsiin mieluummin rukkaset kuin sormikkaat

Lapaset ja ohuet sormikkaat ovat monen lapsen mieleen. Pieni lapsi saattaa kapinoida paksumpia rukkasia vastaan. Tyylikkäät sormikkaat eivät kuitenkaan sovellu talven märkään keliin. Kannattaakin tarkistaa, että lapsella on kaapissa sopivat ja vesitiiviit talvirukkaset.

Joskus talvirukkaset eivät riitä. Loskaisessa kelissä on kiva läträtä vedellä. Silloin kurahanskat ovat paikallaan. Lämmöneristys on kurarukkasissa usein varsin kehno.

Puuvilla on huono valinta ihoa vasten – kerää kosteutta itseensä

Talvea kohden kerrosten määrä lisääntyy. Hyvällä kerrospukeutumisella estät lapsen kylmettymisen.

Ihoa vasten tulevan kerroksen pitää olla ohut ja kosteutta pois iholta siirtävästä materiaalista tehty. Tällaiseksi soveltuu erinomaisesti villa-alusvaatteet. Puuvillaiset vaatteita pidetään usein sisimpänä kerroksena, mutta ne keräävät kosteutta itseensä.

Toisella kerroksella voit säädellä asukokonaisuuden lämmittävyyttä. Kun pakkanen paukkaa, paksu villapaita tai fleece on hyvä vaihtoehto. Kun haasteena on puolestaan lapsen hikoileminen ja ylikuumeneminen aurinkoisena päivänä, ohuempi – esimerkiksi puuvillavaate – on silloin oikea valinta.

Päälimmäiseksi kerrokseksi laitetaan talvella tietenkin toppahaalari tai toppahousut ja -takki.

Talvikengissä on hyvä olla riittävän korkeat varret

Kun ostat talvikenkiä, riittävän pitkä varsi on hyvä ottaa huomioon. Varsinkin leikki-ikäiset lapset lampsivat lumihangessa. Jos varsi ei ole pitkä, lumi voi kastella sukat.

Arvioi myös, kuinka lämmin kenkä on kovalla pakkaskelillä. Riittääkö kenkä sellaisenaan vai tarvitaanko kylmillä keleillä villasukkaa?

Villasukka on suositeltava varsinkin kaikista kovimmilla pakkasilla. Muista, että villasukka ei mahdu pieneen kenkään. Liian ahtaassa kengässä sukka litistyy, eivätkä varpaat saa villan suomaa lämpövaikutusta osakseen.

Ulkovaatteissa valttia ovat materiaalin kestävyys ja vedenpitävyys

Ulkovaatteilta talviolosuhteissa vaaditaan vedenpitävyyttä mutta myös kestävyyttä. Päiväkoti-ikäiset lapset laskevat usein peffamäkeä ja jos vaatteet ovat heiveröiset, pian kangas on polvien ja takapuolen kohdilta täynnä reikiä.

Kumpi on parempi, takki ja housut -yhdistelmä vai haalari? Haalari voi suojata hieman tehokkaammin kastumiselta. Hyvissä vaatteissa kastumiseen liittyvät erot ovat varmasti melko pieniä.

Suurin ero lienee siinä, kuinka nopeasti ulkovaate menee lapsen päälle. Muista, että haalarin pukee yli puolet nopeammin kuin takin jo housut. Verkkaisen lapsen kanssa tämä voi olla merkittävä aika aikaisin aamulla.

Lapsen poskiin pakkassuojaa?

Ennen poskia suojattiin pakkaselta voiteella. Rasvoja ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä niistä ei ole hyötyä. paljon vettä sisältävät voiteet saattavat jopa lisätä paleltumariskiä.

Todennäköisesti parhaan pakkassuojan saa puuteroimalla poskia. Höttöinen puuteri kun jättää lämmittäviä ilmataskuja ihon ja kylmän pakkasilman väliin.

Talvella voi olla myös liian kuuma

Kannattaa muistaa, että esimerkiksi päiväkodissa lapsen liikkuvat ja touhuavat ulkona. Lastentarhan opettaja Elina Rosti muistuttaa Vau.fi:n haastattelussa, että päiväkodissa olisi hyvä olla mukana myös viileämpiä vaatteita.

Ei ole harvinaista, että lapsella on päiväkodissa liian lämpimät vaatteet päällä. Jos ulkona on plusasteita ja lapsella on täysi talvihaarniska päällä, hän todennäköisesti hikoilee ja on kuumissaan.

Mitä mieltä olet artikkelista?