adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Kantoliina vai rintareppu?

 

Vauvan kantaminen lisää lapsen turvallisuutta ja edesauttaa tasapaino- ja liikeaistin kehittymistä. Mutta onko väliä pääseekö lapsi aikuisen matkaan rintarepussa vai kantoliinassa?
Rintareppu

Lapsen on hyvä olla lähellä, ja äidin on helppo kulkea sellaisissakin paikoissa, jonne vaunuilla ei pääse.

Lapsen mukana kantamiseen liittyy lukuisia etuja. Lapsen kehityksen tukemisen lisäksi kantaminen helpottaa elämää: kantamalla lapsen kanssa pääsee ahtaisiin tai hankala maastoisiin paikkoihin, joihin vainuilla tai rattailla ei olisi asiaa.
 
Mutta kumpi on parempi, kantoliina vai rintareppu?
 
 
Helppoa vai monipuolista?
 

Rintarepuissa on reiät lapsen jaloille, joten lapsen pujottaminen reppuun on helpompaa kuin kantoliinan sitominen. Erilaisten sidontamahdollisuuksien ansiosta kantoliinan käyttö vaatii enemmän opiskelua kuin rintarepun käyttäminen. Toisaalta liina on myös monipuolisempi.
 
Liinalla voi sitoa lapsen erilaisiin asentoihin. Esimerkiksi vastasyntyneille suositeltava kohtumainen sykkyräasento onnistuu ainoastaan liinalla. Rintarepussa taas lapsen asento on aina sama, eikä rintareppua tämän vuoksi suositella pienille vauvoille.
 
 
Oikea asento
 

Kannettaessa lapsen pitää olla sammakkoasennossa. Jalkojen on oltava riittävän levällään eräänlaisessa kyykkyasennossa. Jos jalat pääsevät roikkumaan vapaasti, lapselle voi aiheutua tukiluustovaurioita ja ryhtivirheitä.
 
Toiset rintareput on suunniteltu niin, ettei lapsi saa ortopedisesti hyväksyttyä sammakkoasentoa. Reppua valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota juuri oikeaan asentoon. Repun on oltava myös riittävän tiukka, ettei vauva lysähdä repun sisällä kasaan.
 
Kantoliinalla on samat asento-ongelmat kuin rintarepulla. Kantoliinan etuna on kuitenkin se, että käyttäjä voi itse korjata asentoa. Rintarepussa asento on asetettu tehtaassa, eikä kantaja pysty vaikuttamaan siihen.
 
 
Teksti: Jarkko Uro
 

Kantoliinoista saa lisätietoa esimerkiksi Kantoliinakanavalta.

Lue lisää rintarepuista Huvitutti.netistä

 

Miten teillä? Kumpi on/oli käytössä? Kumpi on parempi? Miksi? Kommentoi!ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 7
Manduca rintareppu
Kirjoittaja Riikka 23.10.2012
Meillä on käytössä manduca merkkinen rintareppu ja voin lämpimästi suositella. Se tuntuu hyvältä päällä ja vauvakin vaikuttaa tyytyväiseltä, nukahtaa aina heti. Reppu on tukeva ja vauva on oikeassa asennossa. Lisäksi reppua voi käyttää tosi pitkään.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kantoliina...
Kirjoittaja Jonsku 26.10.2011
Kannatan kantoliinaa vaikka se vaatiikin hieman harjoitusta.
Ostin rintarepun ja kokeilin kerran ja totesin että lapsi retkottaa ihmeellisessä asennossa taaksepäin vaikka kuinka sulloisi lisä täytettä selän taakse.Rintarepun kanssa on turha kuvitella tekevänsä mitään muuta kuin kävellä tai seistä,pienetkin kumartelut voi unohtaa.
Liinan kanssa voi jopa kumartaa ja vaikka imuroida.Ja parasta liinassa on se ettei lasta tarvitse topata täyteen vaatetta ulos lähtiessään,kunhan muistaa vaan pipon ja villapöksyt sillä jalkoihin tulee usein kylmää
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Rintarepullako sammakoasento?
Kirjoittaja Nina 14.12.2010
Milläköhän rintarepulla on mahdollista saada ortopedisesti hyväksyttävä sammakoasento? Jokaisessa markkinoilla olevassa rintarepussa paneliosa on liian kapea antaakseen riittävästi tukea lapsen reisille. Ainoastaan kantorepuissa paneli on tarpeeksi leveä, jotta lapsen jalat pysyvät sammakkoasennossa ilman että lapsen täytyy niitä itse siinä pitää.
Soisin, että tällaisella lapsiasioiden sivustolla otettaisiin oikeat termit selville ennen kuin kirjoitetaan mitä sattuu ja annetaan aivan vääriä tietoja.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Termit oikein.
Kirjoittaja Maria 16.11.2009
RINTAreppu ja KANTOreppu ovat aivan eri asioita. Selvästikään tekstin kirjoittaja ei ollut tästä selvillä. Rintarepuissa lapsi roikkuu väärässä asennossa, mutta kantorepussa lapsen asento on oikea sammakkoasento, kuten liinassakin.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
kantoliina tai KANTOreppu
Kirjoittaja kake 12.11.2009
itsellä molemmat aktiivisessa käytössä. rintareput jääköön kaupanhyllylle.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kantoliina
Kirjoittaja Maarit 11.11.2009
Siskoillani oli rintareppu, kokelin itsekin, mutta... oman lapsen kohdalla päätin kantoliinan opetteluun. Muutaman kerran harjoitusta, sitten se on sujuvaa ja paljon parempi kuin rintareppu. Pää pysyy m yös paremmin paikallaan ja hyvä kulkea vaikka metsässäkin, kuten ollaan jouduttu tekemään maastoretkiä,... ostimme jäykän kankaan liinan, joka kestää niin kauan kuin jaksan vaan kantaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Kantoliina, ehdottomasti
Kirjoittaja Elli 06.03.2009
Kannattaa opetella kantoliinakiemurat, koska sitten kun homma on hallussa, kantoliina on aivan unelma käyttää!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun