Nimen keksiminen lapselle ei välttämättä ole helppo juttu. Nimi seuraa ihmistä läpi elämän. Miten siis löytää juuri se oikea? Käy lukemassa viisi erilaista tapaa, jolla nimeen voi saada enemmän merkitystä.

Viimeksi päivitetty 28.6.2022

1. Nimi lapselle luonnosta

Monien luontonimien takana voi olla kaunis tarina. Syntyikö lapsi syksyllä, kun pihlajanmarjat värjäsivät tienvarret punaisiksi? Olisiko lapsi siis Pihla tai Marja?



Kukkivatko tietyt kukat lapsen syntyessä tai vastaavasti silloin, kun lapsi sai alkunsa? Miten olisi Leinikki, Esikko, Vuokko, Ruusu tai Kielo? Nauttiko äiti metsäreissuista raskausaikana? Olisiko lapsen nimi siis Hilla tai Kataja?

Ehkäpä lapsi sai alkunsa meren äärellä? Olisiko eksoottisempi Meritähti sopiva nimi lapselle? Entäpä sopisiko lapselle uusi luontonimi Maa? Nimeä on annettu tytöille ja pojille.

Lapselle voi antaa nimen myös syntymähetken sään mukaan. Satoiko lunta hiljalleen vai puhalsiko tuuli kovemmin, kun lapsi tuli maailmaan? Peittikö kaunis sumu pellot, kun isä ajoi äidin synnytyssairaalaan aamuvarhaisella? Sopisiko pojalle siis Pyry, Myrsky, Sumu tai Nietos nimeksi?

Tyttöjen säänimiä ovat esimerkiksi Tuuli, Merituuli, Sade, Lumi ja Halla. Harvinaisia Viima, Tyrsky, Huurre ja Rae -nimiä on puolestaan annettu sekä pojille että tytöille.

Lue myös: ”Luontonimen antamisessa on jotain hyvin suomalaista”

2. Nimi taiteilijan tai urheilijan mukaan

Joskus suosittujen nimien takaa löytyy vanhempien esikuva. Esimerkiksi Veeti on noussut suosituksia nimeksi laulaja Veeti Kallion takia. Minea-nimi nostaa suosiotaan golfpelaaja Minea Blomqvistin ansiosta.

Kun J. Karjalaisen Missä se Väinö on? -kappale raikui soittolistojen kärjessä vuonna 1996, Väinö-nimi alkoi saada suosiota osakseen. Väinö on edelleen suosittu nimi vauvalle.

Voisiko lapsesi saada siis nimen jonkin esikuvistasi kautta? Kuunteletko esimerkiksi Chisua? Tiesitkö että Chisun oikea nimi on Christel Sundberg? Sopisiko nimi vauvallesi? Pidätkö Sofi Oksasen kirjoista? Olisiko Sofi-nimi suloinen pikkutytölle?

Kannattaa myös harkita nimeämistä vanhempien taiteilijoiden mukaan. Näin voi varmistaa, ettei esikuvan hohto himmene ajan myötä.

Olisiko Aleksi tai Aleksis arvokas ja taiteellinen nimi Aleksis Kiven mukaan? Entäpä kävisikö lapsellesi Akseli Gallen-Kallelan mukaan? Tytölle voi puolestaan harkita esimerkiksi Viiviä tai Wiviä arkkitehti Wivi Lönnin mukaan.

Lue myös: Vauvat itkevät kansallisväreissä

3. Voimaeläimeltä lapselle nimi?

Kiipesikö kesällä raskausmahan päällä runsaasti leppäkerttuja? Vilahtiko metsäretkellä utelias kauris puiden välissä?

Eläimen mukaan nimeäminen antaa lapselle oman voimaeläimen. Toiset eläinnimet ovat vanhempia. Esimerkiksi Kerttu ja Pirkko ovat molemmat yli 100 vuotta vanhoja nimiä. Tilhi ja Kauris edustavat puolestaan tuoretta nimipolvea.

Myös Joutsen- ja Kiuru-nimiä on annettu lapsille. Uudet eläinnimet ovat harvinaisia.

Tyttöjen eläinnimet viittavat tyypillisesti suloisiin eläimiin. Pojille on puolestaan tarjolla hurjempia eläinnimiä. Tällaisia ovat esimerkiksi Hai ja Ilves.

Voimallisin nimi suomalaiselle on tietenkin johdettu karhusta. Esimerkiksi Otso, Otto, Karhu ja Tapio viittaavat kaikki muinaissuomalaisten palvomaan pyhään karhuun.

Eläimen mukaan nimetylle lapselle voi kertoa voimaannuttavia tarinoita hänen ”toteemieläimestään”. Kalevalan mukaan karhu sai alkunsa taivaassa:

Missä Ohto synnytelty, mesikämmen käännytelty? Kuun luona, tykönä päivän, otavaisten olkapäillä. Sieltä on maahan laskettu hihnoissa hopeisissa, kultaisissa kätkyissä.

Lue myös: Vauva oppii kieltä jo kohdussa

4. Satu tai tarina nimen takana

Satukirjallisuus on täynnä suosittuja nimiä. Satujen ja tarinoiden kautta nimeen saa syvempiä merkityksiä ilman erityistä vaivannäköä. Kirjallisuuden historia kun on iskenyt oman leimansa näihin nimiin.

Monet tyttöjen nimet sisältävät sukupuolistereotypisen asetelman. Tyttöjen nimet ovat usein söpöjä, herttaisia ja kauniita. On kuitenkin muutamia tyttöjen nimiä, jotka liittyvät voimakkaaseen luonteeseen ja jopa fyysiseen voimaan.

Peppi Pitkätossu on kaikkien tuntema tarina maailman vahvimmasta tytöstä. Pikku Myy on puolestaan kaikkien rakastama itsenäinen tuittupää Muumi-kirjoista.

Pekka ja Pätkä -elokuvista tuttu Justiina-vaimo pitää hölmön miehensä kurissa. Justiina onkin noustanut ilmiömäisesti suosiotaan viimeisten vuosien aikana. Myy-, Peppi- ja Justiina-nimet sopivat erityisen hyvin rikkomaan perinteiset rooliodotukset.

Nimi voi myös kieliä vanhempien kasvatusasenteesta. Jos vanhemmat ovat sitä mieltä, että lasten kuuluu riehua, lapselle voi antaa nimen jonkin riehakkaan satuhahmon mukaan.

Eemeli on ongelmiin ajautuva poika Vaahteramäen Eemelistä. Max ja Moritz ovat kepposia juonivia poikia. Max- ja Moritz -hahmot esiintyivät alun perin vuonna 1865 julkaistussa kuvakertomuksessa.

Lue myös: Uskonnoton nimenanto

5. Presidentillinen nimi

Presidentti ei ole ainoastaan ihminen, vaan presidentti on osa sitä poliittista tarinaa, jota elämme. Yhteiskunnallisesti suuntautuneille vanhemmille lapsen nimeäminen presidentin mukaan saattaa olla hyvä valinta.

Sauli Niinistö tekee töitä lasten ja nuorten hyvinvoinnin puolesta. Niinistö on toiminut perustamansa Tukikummit-säätiön puheenjohtajana. Hän on myös lahjoittanut merkittäviä summia hyväntekeväisyyteen. Tarja Halonen on puolestaan seksuaalivähemmistöjen puolustaja. Halonen on tukenut samaa sukupuolta olevien parien oikeutta hedelmöityshoitoihin.  Martti Ahtisaari on ansioitunut rauhanvälittäjänä ja diplomaattina. Hän sai ensimmäisenä suomalaisena Nobelin rauhanpalkinnon.

Sauli, Tarja ja Martti eivät presidenttiemme ansioituneesta työstä huolimatta ole vielä saavuttaneet suosiota vauvojen niminä. Nimet saattavatkin olla liian tuoreita ja tuttuja vanhemmille. Usein omien vanhempien sukupolven nimiä vältetään antamasta vauvalle.

Vanhempien presidenttien nimet ovat puolestaan jo ahkerassa käytössä – ja arvokkailta vanhat valtiolliset nimet kieltämättä kuulostavat:

Ehkäpä lapsestasi voisikin tulla esimerkiksi Mauno, Urho, Kaleva, Juho, Kusti tai Kaarlo Mauno Henrik Koiviston, Urho Kaleva Kekkosen, Juho Kusti Paasikiven tai Kaarlo Juho Ståhlbergin mukaan.

Tarkastele eri nimien suosiota Väestörekisterikeskuksen Nimipalvelun avulla.

Lähteet: Karhuseura, Etunimet.net

Mitä mieltä olet artikkelista?