adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Valmenna sisarus vauvan tuloon

"Äiti, milloin vauva syntyy?"

"Äiti, milloin vauva syntyy?" 

Kun perheeseen odotetaan uutta vauvaa, on tilanne tulevalle isosisarukselle uusi ja hämmentävä. Millä keinoin lasta voi valmistaa vauvan tuloon ja elämänmuutokseen?

Kerro vauvan odotuksesta

Kun uuden vauvan odotus alkaa, tulee asian julkistaminen tulevalle sisarukselle pian ajankohtaiseksi. Mitään tiettyä tai parasta aikaa kertomiselle ei ole, se riippuu pitkältä lapsen iästä ja muusta kehityksellisestä valmiustasosta. Vauvasta on kuitenkin hyvä kertoa tulevalle isosisarukselle itse, ennen kuin hän kuulee siitä muualta.


Ota lapsi mukaan valmisteluihin

Puhu vauvasta konkreettisesti ja sisällytä sisarus puheeseen – kerro vaikkapa, että ”tämä on sinun huoneesi, ja tästä huoneesta tulee sinun pikkuveljesi huone”. Tällä tavoin lapsi ymmärtää, että uusi vauva ei korvaa häntä. Ota sisarus mukaan valmisteluihin: pyydä häntä keksimään vauvalle nimiehdotuksia tai anna hänen auttaa vauvan huoneen sisustuksessa.

Opeta vauvoista

Vauvat ovat omituisia pieniä olentoja sellaiselle, jolla ei ole niistä kokemusta. Opeta siis lapsellesi, miltä vauvat näyttävät ja mitä vauvat tekevät. Näytä lapselle kuvia ja videoita hänen omilta vauva-ajoiltaan. Voit myös lukea vauva-aiheisia kirjoja tai tutustuttaa lasta tuttaviesi vauvoihin. Idea on totuttaa lapsi vauvoihin, jotta hänellä on jonkunlainen käsitys millaista vauvan kanssa on – samalla lapsi huomaa, mitä kaikkea hän itse jo osaakaan verrattuna pieneen vauvaan!

Tunnista lapsen käsittelykyky

Ajatus uudesta vauvasta on lapselle suuri ja voi aiheuttaa hänessä huolta. Jos tuleva vauva on perheessä ensimmäinen sitten esikoisen, ei esikoislapsi tiedä mitä odottaa. Hän ei välttämättä halua käsitellä koko asiaa. Älä siis odota lapselta liikoja tai suunnatonta innostusta, vaan anna hänen pureskella asiaa rauhassa ja omassa tahdissaan.

Tee suuret muutokset hyvissä ajoin

Uuden vauvan odotus aiheuttaa monesti muutoksia jo raskausaikana: perhe saattaa muuttaa tilavampaan asuntoon tai ainakin järjestellä kotia uuteen uskoon. On hyvä aloittaa muutokset hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa, etenkin jos tulevalle vauvalle annetaan joitain vanhemman lapsen tavaroita. Kun muutokset tehdään tarpeeksi ajoissa, lapsi ehtii sopeutua niihin eikä yhdistä kaikkia muutoksia vauvaan.

Ota lapsi mukaan neuvolaan

Jos mahdollista, ota lapsi mukaan lääkäriin tai neuvolaan. Vauvan sydänäänien kuuntelu tuo vauvan konkreettisemmaksi lapselle, aivan kuten aikuisellekin.

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD


Muista läheisyys


Halaileminen ja läheisyyden antaminen voi tuntua loppuraskaudessa tukalalta, mutta äidin läheisyys tuo lapselle turvaa. Kun vauva on syntynyt, pidä yllä läheisyyttä vanhempaan lapseen. Isosisarus saattaa herkästi tuntea mustasukkaisuutta imetyshetkistä, mutta kun hänkin saa hellyyttä ja läheisyyttä, ei äidin ja vauvan yhdessäolo tunnu niin uhkaavalta.

Suunnittele ensikohtaaminen

Kun vauva on syntynyt ja isosisarus tulee ensi kertaa tapaamaan teitä, olisi parasta jos voisit antaa hänelle huomiota ilman vauvaa käsivarsillasi. Anna jonkun muun pidellä vauvaa, kun esittelet pienokaisen sisarukselle. Paras ajankohta ensikohtaamiselle on silloin, kun isosisarus on hyväntuulinen ja pirteä.

Lue myös: Jääkö tuo vauva meille asumaan?


Anna armoa ja aikaa – teille kaikille

Monet vanhemmat sanovat, että uuden vauvan saannissa stressaavinta on isomman lapsen reaktioista selviäminen. Lapsi voi olla mustasukkainen ja saattaa taantua vauvan tasolle nähdessään, kuinka vauva saa huomiota. Anna lapselle aikaa tottua elämänmuutokseen. Äläkä unohda omia tunteitasi – uuden vauvan saapuminen on suuri muutos sinullekin.

 

Teksti: Hanna Brockman
Kuva: iStockphoto

 


Lähde:
Babble.com


Lue myös:

Uusi vauva sekoittaa esikoisen elämän
Sisarusten sopiva ikäero

Kuopus oppii parhaiten sisarukseltaPäivitetty 12.02.2012
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 0


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun