Kun perheeseen odotetaan uutta vauvaa, on tilanne tulevalle isosisarukselle jännittävä. Lasten keskinäisestä ikäerosta riippuu, paljonko tuleva isosisarus "tehtävästään" ymmärtää, mutta tilannetta on hyvä käydä hänen kanssaan läpi etukäteen.

Viimeksi päivitetty 12.12.2023

Sisaruussuhde on yleensä ihmisen elämän pisin ihmissuhde. Vaikka kaikki sisarukset eivät ole toisilleen läheisiä enää aikuisuuden tullen, lapsuuden jakaminen samassa perheessä yhdistää ihmisiä vielä aikuisenakin monella perustavanlaatuisella tavalla.


 


1. Kerro, että äidin vatsassa kasvaa vauva

Sanavalinnat ja asian esittäminen isommalle lapselle ratkaisevat paljolti sen, millaisin mielin tuleva isosisarus alkaa maailmaan pian syntyvää vauvaa odottaa.

Mitään tiettyä tai parasta aikaa kertomiselle ei ole, vaan se riippuu pitkältä lapsen iästä ja kehityksellisestä valmiustasosta. Vauvasta on kuitenkin hyvä kertoa tulevalle isosisarukselle itse, ennen kuin tämä kuulee siitä muualta.

2. Huonejärjestelyt uusiksi?

Missä pian syntyvän lapsen on tarkoitus pitää tavaroitaan ja nukkua? Onko hänellä oma huone, vai jakaako hän huoneen toisen lapsen kanssa? Muuttaako perhe peräti kokonaan uuteen, tilavampaan asuntoon?

On hyvä aloittaa muutokset hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa: silloin lapsi ehtii sopeutua niihin eikä yhdistä kaikkia muutoksia vauvaan.

Mikäli sisarusten on tarkoitus jakaa huone, ala jo varhaisessa vaiheessa puhua ”lastenhuoneesta” sen sijaan, että käyttäisit siitä termiä ”Ainon huone” tai ”Leon huone” vanhemman lapsesi mukaan – tällöin lapsesi ei miellä huonetta niin vahvasti omakseen, ja pikkusisarus ei tunnu tunkeilijalta.

Tee pikkusisaruksen muutosta yhteiseen huoneeseen pikemminkin jännittävä ja odotettava juttu.

Jos aivan pienen vauvan on vielä tarkoitus nukkua vanhempien makuuhuoneessa, voit korostaa yhteiseen huoneeseen pääsemistä virstanpylväänä: ”Sitten kun vauva on tarpeeksi iso, hän pääsee nukkumaan lastenhuoneeseen yhdessä sinun kassasi!”

3. Ota mukaan valmisteluihin

Ota sisarus mukaan valmisteluihin: pyydä häntä keksimään vauvalle nimiehdotuksia tai anna hänen auttaa vauvan huoneen sisustuksessa.

Menkää yhdessä hankkimaan lastenvaatteita ja leluja, ja anna lapsesi todella tehdä valinnat – vaikka ne eivät olisikaan aivan sinun mieltymyksesi mukaiset. Lapsen maku on lapsen oma, ja nämä pienet valinnat ovat hänelle tärkeitä.

4. Jakaminen ja kierrätys

Opeta lapsi jakamaan jo ennen vauvan ilmestymistä: miettikää, onko isommalla lapsella joitakin vaatteita ja tavaroita, jotka hän haluaa antaa vauvalle. Tämä kierrätyskuvio tulee todennäköisesti olemaan perheessänne isossa roolissa seuraavien vuosien aikana.

On hyvä myös harkita joidenkin yhteisten tavaroiden hankkimista jo raskausaikana, opiskelumielessä.

Jokin lelu tai vaikka peitto, joka on alusta asti yhteinen – isompi sisarus pääsee ihmettelemään sitä jo ennen syntymää, ja sitten ”opettamaan” pienemmälle sisarukselle sen käyttöä. Näin jakamiskriisin sijaan saadaan parhaimmillaan ylpeyden ja yhteisten tavoitteiden kokemuksia.

5. Opiskelkaa yhdessä vauva-asioita

Näytä lapselle kuvia ja videoita hänen omilta vauva-ajoiltaan. Voit myös lukea vauva-aiheisia kirjoja tai tutustuttaa lasta tuttaviesi vauvoihin. Jos lapsellasi ei ole aiempaa käsitystä vauvoista, nyt on hyvä aika hankkia sitä.

Samalla kun lapsi oppii ymmärtämään vauvoja, hän huomaa, mitä kaikkea hän itse jo osaakin! Miettikää yhdessä, missä kaikissa asioissa tuleva isosisarus voi olla mukana vauvan hoivaamisessa.

6. Tunnista lapsen käsittelykyky

Ajatus uudesta vauvasta on lapselle hämmentävä, ja voi aiheuttaa hänessä huolta. Jos tuleva vauva on perheessä ensimmäinen sitten esikoisen, ei esikoislapsi tiedä mitä odottaa.

Hän ei välttämättä joinain päivinä halua käsitellä koko asiaa. Älä siis odota lapselta liikoja tai suunnatonta innostusta, vaan anna hänen pohtia asiaa rauhassa ja omassa tahdissaan.

Ote asia puheeksi aina silloin tällöin, sopivaa tulokulmaa hakien. Sinä tunnet lapsesi parhaiten.

7. Ota lapsi mukaan neuvolaan

Jos mahdollista ja lapsen iän puolesta ymmärrettävää, ota lapsi mukaan jollekin neuvolakäynnille.

Vauvan sydänäänien kuuntelu tai ultrausruutuun kurkistus tuo vauvan konkreettisemmaksi lapselle, aivan kuten aikuisellekin.

8. Muista läheisyys

Halaileminen ja läheisyyden antaminen niin loppuraskaudesta kuin uuden vauvan synnyttyäkin on äärimmäisen tärkeää vanhemmalle lapselle: höpsöttele ja kosketa siis estoitta hampaita harjatessa, kylpyhetkien aikana, televisiota katsoessa…mikä vain teidän tyyliinne sopiikin.

Kun vauva on syntynyt, pidä yllä läheisyyttä vanhempaan lapseen: nappaa lapset syliisi yhtaikaa tai viereesi sohvalle, ja silitelkää yhdessä vauvaa.

Isosisarus saattaa herkästi tuntea mustasukkaisuutta pitkäksi venyvistä imetyshetkistä, mutta kun hänkin saa hellyyttä ja läheisyyttä, ei äidin ja vauvan yhdessäolo tunnu niin uhkaavalta.

Voit kenties suunnitella puuhalaatikon, jossa on uusia ja erityisen mieluisia pelejä tai kirjoja lapselle – tämä laatikko annetaan tarjolle vain imettämisen ajaksi.

9. Ensikohtaaminen ja kotiinpaluu sairaalasta

Kun vauva on syntynyt ja isosisarus tulee ensi kertaa tapaamaan teitä, muista antaa hänelle rutkasti huomiota ja rakenna sanoillasi hänelle mielikuvaa isosisaruuden ylpeydestä. Paras ajankohta ensikohtaamiselle on silloin, kun isosisarus on hyväntuulinen ja pirteä.

Varaudu kotiinpaluuseen sairaalasta niin, että olet hankkinut isommalle sisarukselle jonkin mieluisen yllätyksen: pieni herkku, pehmolelu, tehtäväkirja tai muu sopiva asia.

Kerro, että vauva valitsi sen hänelle, koska oli niin iloinen päästessään kotiin hänen pikkusisaruksekseen. Tämä kikka toimii yllättävän vanhoihinkin lapsiin, ja siloittaa tietä sujuvalle yhteiselolle!

10. Anna armoa ja aikaa – teille kaikille

Monet vanhemmat sanovat, että uuden vauvan saannissa stressaavinta on isomman lapsen reaktioista selviäminen. Lapsi voi olla mustasukkainen ja saattaa taantua vauvan tasolle nähdessään, kuinka vauva saa huomiota.

Anna lapselle aikaa tottua elämänmuutokseen. Äläkä unohda omia tunteitasi – uuden vauvan saapuminen on suuri muutos sinullekin.

Mitä mieltä olet artikkelista?