adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Sisarusten sopiva ikäero?

 

Kannattaako lapset yrittää tehdä peräjälkeen vai jättää kunnon ikärako sisarusten väliin? Mielipiteitä on yhtä paljon kuin perheitä. Kerro omasi gallupissa.

Kun sopivasta sisarusten ikäerosta keskustellaan, esiin nousee aina kaksi seikkaa:

Ensinnäkin sanotaan, että jos lapsilla on pieni ikäero, he voivat leikkiä keskenään. Näin ajattelevat varsinkin vanhemmat, joiden omat sisarukset ovat jääneet etäisiksi suuren ikäeron vuoksi. Esimerkiksi nimimerkki Chala kirjoittaa Perhekerhon foorumilla:

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

"Minä ja sisarukset ollaan synnytty kaikki neljän vuoden välein ja se on ihan liikaa. Ei olla tultu ollenkaan toimeen lapsena. Itse en halunnut sen takia pitkää ikäeroa lapsille."

Testaa: Oletko valmis uudelle vauvalle?

Myös nimimerkki juudi pitää pientä ikäeroa parhaana.

"Meillä ainakin kahden vuoden ikäero on ollut loistava juttu. Tytöistä on ollut toisilleen seuraa jo useamman vuoden. Ovat kuin paita ja peppu."

Lue myös: Kuopus oppii parhaiten sisaruksilta

Yleisesti käytetty vasta-argumentti on vanhempien aika. Sanotaan, ettei monia lapsia kannata tehdä peräkkäin, jos haluaa että itselle ja lapsille jää riittävästi aikaa.

"Omilla lapsillani on lyhyet ikäerot. Vajaa kaksi vuotta ja kolme lasta. Varsinkin keskimmäinen jäi liian vähälle huomiolle, kun tuli taas pikkusisko. Äidin seura ja huomio on tärkeää. Lapselle ei riitä vain, että he leikkivät keskenään", kirjautumaton vierailija kirjoittaa Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Lue myös: Valmenna sisarus vauvan tuloon

Kehon ehdittävä toipua raskauksien välissä

Lopullista totuutta parhaasta ikäerosta on turha hakea. Näyttää kuitenkin siltä, että suuri ikäero saa enemmän kannatusta tutkijoiden parista.

On nimittäin osoitettu, että keskenmenoriski kasvaa, jos äidin keho ei ole ehtinyt toipua edellisestä raskaudesta. Myös lasten syntymäpaino jää pienemmäksi, jos raskaudet ovat peräkkäisiä. Täysi toipuminen synnytyksestä vie äidiltä 24–35 kuukautta.

Kilpailu vanhempien huomiosta haitallista lapsen kehitykselle?

Perhetutkimuksen professori Jeannie Kidwell Tennesseen yliopistosta puolestaan esittää, että lyhyt ikäero voi olla haitallinen lasten kehitykselle. Lapset joutuvat nimittäin kilpailemaan vanhempien huomiosta, ellei esikoinen ole yli neljä vuotta vanha.

Lue myös: Uusi vauva sekoittaa esikoisen elämän

Toisaalta Kidwell esittää, että jos ikäero on todella pieni, jos esikoinen on alle vuoden ikäinen, kun uusi pienokainen syntyy, kilpailuasetelmaa ei pääse syntymään.

Ennen imetettiin pitkään ja synnytettiin harvakseltaan

Myös evoluution näkökulmasta asiaa on pohdittu: Koska lapsia on todennäköisesti imetetty pitkään, lapset syntyivät varsin harvakseltaan muinaisessa evoluutioympäristössä. Onko tämä sama synnytysväli paras vaihtoehto myös nykyaikaisille perheille, se jääköön jokaisen oman harkinnan varaan.


Mikä on sinun mielestäsi paras ikäero? Osallistu gallupiin!

ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 13
Hyvä näin
Kirjoittaja Pietulainen 09.12.2015
Minusta alle 3 vuotta on ihan hyvä ikäero, oikeestaan sillä ei ole väliä.
Meillä ikäeroa vain 1v 3kk, koska aloimme yrittämään heti toista lasta kun keho ilmoitti olevansa "valmis". Ja tämä siksi, koska ekaa sai yrittää tosi pitkään.
Kahdet kakkavaipat vaihtuu siinä missä yhdetkin eikä mustasukkaisuutta ole ollut, lähinnä leluista. Kuopus on nyt 7kk ja leikkivät jo yhdessä ja esikoinen haluaa kovasti hoitaa vauvaa.
Mulla ja veljelläni ikäeroa 4,5v ja ei oltu lapsena juurikaan tekemisissä, molemmilla omat leikit ja kaveripiirit. Vasta kun muutin kotoa pois aloimme lähentyä. Ja nyt aikuisena olemme tiiviisti yhdessä.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
yksi keskeytetty, yksi keskenmeno ja kohta 4 lasta.
Kirjoittaja Helmi 28.11.2012
lapsia tehdään vieläkin mutta kaikilla ei onnea lapsen teossa.

minä en lähtisi nyt väittelee, onko lapsen teko lahja vai kirous?
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
isoko? lapsiperhe
Kirjoittaja Helmi 28.11.2012
tuota minulla on 5v 3v 2v ja toukokuussa tulossa.

pidän itse lyhyttä ikä eroa parempana, lyhyempi aika kotona oloon ja kaikki lapset saa tukea toisistaan.
liian lyhyt väli puuttuu jo lapsen rintaruokintaa ja suositus (1v lapsen imetys olisi hyvä).
lapselle on mukava kun on seuraa ikäisistään ja oppii jakamisen taidon todella hyvin. nuorempi sisar antaa ajan myöten helpommin anteeksi ja esikoinen joutuu oppimaan, ettei hän ole maailman napa.

jokainen tuleva vauva on " meidän vauva" jolloin kaikki odottaa.
ja haluaa jo valmiiksi hellyyttä antaa kun nuorimmainenkin haluaa olla jo iso niin kuin sisarensa.

Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ikäero
Kirjoittaja 3 x äiti 05.11.2012
Meillä on kahden vanhemman lapsen ikäero 1v8kk. Keskimmäisen ikäero nuorimpaan on 24 minuuttia. ;) Eli meiltä löytyy 3 alle 2 vuotiasta lasta. Toivoimme kovasti, että meille tulisi ensimmäisen jälkeen toinen lapsi pienellä ikäerolla, mutta niitä tulikin sitten tuplaten. Onnellisia olemme tästä. Nyt meillä on varsin samoissa menevä kolmikko. Haastetta riittää, mutta se on myös palkitsevaa ja varmasti myöhemmin lapsille mukava, että on samanikäistä seuraa sisaruksista.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ei lapsia tehdä
Kirjoittaja Lapsistaan onnellinen 25.09.2012
Niin harhaanjohtavasti monet puhuu edelleen lapsien tekemisistä. Tai siitä millä ikäerolla lapsia olisi hyvä tehdä. Ei, ei ja vielä kerran EI! Todella moni suomalainenkin pari (tai yksinhuoltaja) haluaisi lapset pienellä ikäerolla, mutta ennen kaikkea he haluaisivat sen ensinmäisen tai toisen elävänä - ikäerosta viis - mutta eivät saa. Lapsi ei syystä tai toisesta lähde alulle (silloinkaan vaikka ensinmäinen olisi tärpännyt ekasta kierrosta) ja jos lähtee, se ei välttämättä pysy matkassa, on keskenmenoja, tuulimunaa, kohdunulkoista, kohtukuolemaa, jne. Toisekseen lapset eivät synny laskettuna päivänä. Ne voivat syntyä vaikkapa monta kuukautta ennen aikaisiana, erittäin pieninä keskosina.

Juu, on ikäeroja ja ikäeroja, muttei ikäeroja varsinaisesti suunnitella tai tehdä - eikä niden mukaan pidä ainakaan alkaa toisia neuvomaan tai kertomaan parhaista ikäeroista. Hetrsileijaa ihmiset, vanhatkin, osaa joskus olla tyhmiä. Luulis edes iän tuovan viisautta.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ei sisaruksia!
Kirjoittaja Erilainen 15.08.2012
Miksi pitäisi aina olla niitä sisaruksia??? En ymmärrä pakkomiellettä siitä, että lapsia pitää olla ainakin kaksi. On surullista nähdä äitejä, jotka ovat aivan poikki valvomisista esikoisen kanssa ja sitten samalla miettivät, että pakko yrittää toista, ettei tule suuri ikäero. Toisen jälkeen nämä äidit ovatkin sitten ihan hajalla, kun on yksi vauva ja yksi taapero. Meillä yksi 3v. eikä mitään suunnitelmia yrittää toista. Mieluummin keskitytään nyt tähän ja katsotaan sitten joskus, jos halutaan toinen. Voi olla, että jää ainoaksi, sillä ei aleta lasta yrittämään vain sosiaalisen paineen takia tai sen, että on pakko saada seuraa esikoiselle. Miettiikää nyt ihmiset ihan omaa jaksamistannekin, eikä vaan sitä, miten muka kuuluu toimia.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Näin meillä
Kirjoittaja jupsis 25.03.2012
Ei kyllä pidä paikkaansa, että ne joilla on ollut iso ikäero omiin sisaruksiin haluaa SEN takia pienen ikävälin omilla lapsilla...
Meillä siskon kanssa ikäeroa 5v. ennen kuin sisko meni kouluun, leikimme yhdessä, mutta siskon mentyä kouluun olin liian nuori hänen leikkeihin, joten etäännyimme. Ja sitten sitä tappelua, ei jestas... nytten taas aikuisiällä olemme lähentyneet.

Itse haluan lapsille noin 3v. ikäeroa, eli ihan sen takia, että toinen on sen verran iso, että osaisi käydä pöntöllä, ei tarvitse vaippaa jne. ettei tarvitse kahta vaippa ikäistä hoitaa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Riippuu
Kirjoittaja PL 02.10.2011
lapsista ja tilanteista -itellä 1v 11kk ikäeroa pikkusiskoon, leikittiin, mutta myös tapeltiin paljon ja murkkuiässä tiet vähän erkanivat, eri kiinnostuksen kohteet jne.
Omat tytöt ikäeroa 3v 10kk, leikkivät (ja myös tappelevat, juu...) todella paljon yhdessä. Isosisko on sopivan lapsellinen ja pikkusisko on aikaisin isoksi -tyyppiä (meni kouluun 6-vuotiaana ja hyvin pärjäilee) -eli riippuu varmaankin tosi paljon ihan yksilöistä, miten menee. Todella suuri ikäero on semmoinen >9 vuotta, ja silloinkin voi olla että jotkut sisarukset ovat läheisempiä kuin toiset.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Jutussa perää
Kirjoittaja Minna 30.06.2011
Itselläni on ikäeroa 10,5 vuotta pikkusiskoon. Toiseen 18 vuotta. Se on paljon! Vasta aikuisena minulla on alkanut olla jotain yhteistä sisarten kanssa. Omilla lapsilla don 1 v 10 kk ikäeroa, ja täytyy myöntää että vanhemman täyttäessä 10 v on heistä todella paljon seuraa toisilleen. Tosin olen yrittänyt antaa molemmille mahdollisuuden myös "omiin" kavereihin. Mutta myös kaveripiiri on osin sama.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ikäero
Kirjoittaja kesäheinä 30.06.2011
Itselläni ja veljelläni on 5v ikäero. Muistan ettemme leikkineet lapsuudessa koskaan yhdessä, vaikka kovasti olisin halunnutkin. Teiniaikoina pyörimme aina yhdessä ja olimme hyviä kavereita, nyt aikuisiällä näemme toisiamme enää pari kertaa vuoteen vilaukselta. Itse haluaisin lapseni pienellä ikäerolla, 2-3v olisi sopiva, mikäli meille lapsia vielä edes suodaan. Loppujen lopuksi nämähän eivät ole itse päätettävissä. Meilkein 2v meni esikoistakin yrittäessä :)
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Ikäerosta
Kirjoittaja Yohanna 30.06.2011
Ei mtn väliä... Ei kait niitä lapsia tarvitse/ pidä niin ajan kanssa yrittää. Meillä ainakin ajatuksella tulee sitten kun on tullakseen. Mun mielestä turhaa suunnitelmallisuutta, ei ihmiselämä kuitenkaan niin yksinkertainen ole.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Lapsia "tehdään"
Kirjoittaja Minsu 22.02.2010
Tässä artikkelissa, niinkuin monessa muussakin, yleistetään kuin olisi itsestään selvyys, että vanhemmat voivat päättää, milloin lapsia "tehdään". Eikö tätä aihetta ole jo ihan tarpeeksi käsitelty, että se menisi toimittajien ja kanssaihmisten kaaliin, että nykypäivänä enää KOVIN HARVA saa lapsia mielin määrin, kunhan vaan haluaa. Ihmiset voisivat olla vähän nöyrempiä luontoäidin edessä. Lapsi on lahja.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Veljeni
Kirjoittaja Benita 18.02.2010
Minulla ja pikkuveljelläni on kahden vuoden ikäero. Samanlaisen ikäeron tahtoisin myös omille lapsilleni, sikäli mikäli minulle toinen kullannuppu suodaan.
Veljeni on ehdottomasti paras ystäväni ja olemme todella läheisiä.
Miehelläni on 3,5 vuoden ikäero pikkusisaruksiinsa, eikä hän ole ollenkaan niin läheinen sisaruksiensa kanssa.
Eihän tämä nyt pelkästään ikäerolla selity mutta veljeni on ollut minulle aina hyvää seuraa.
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun