Kannattaako lapset yrittää tehdä peräjälkeen vai jättää kunnon ikärako sisarusten väliin? Mielipiteitä on yhtä paljon kuin perheitä. Kerro omasi gallupissa.

Viimeksi päivitetty 2.12.2022

Kun sopivasta sisarusten ikäerosta keskustellaan, esiin nousee aina kaksi seikkaa:


 


Ensinnäkin sanotaan, että jos lapsilla on pieni ikäero, he voivat leikkiä keskenään. Näin ajattelevat varsinkin vanhemmat, joiden omat sisarukset ovat jääneet etäisiksi suuren ikäeron vuoksi. Esimerkiksi nimimerkki Chala kirjoittaa Perhekerhon foorumilla:

”Minä ja sisarukset ollaan synnytty kaikki neljän vuoden välein ja se on ihan liikaa. Ei olla tultu ollenkaan toimeen lapsena. Itse en halunnut sen takia pitkää ikäeroa lapsille.”

Testaa: Oletko valmis uudelle vauvalle?

Myös nimimerkki juudi pitää pientä ikäeroa parhaana.

”Meillä ainakin kahden vuoden ikäero on ollut loistava juttu. Tytöistä on ollut toisilleen seuraa jo useamman vuoden. Ovat kuin paita ja peppu.”

Lue myös: Kuopus oppii parhaiten sisaruksilta

Yleisesti käytetty vasta-argumentti on vanhempien aika. Sanotaan, ettei monia lapsia kannata tehdä peräkkäin, jos haluaa että itselle ja lapsille jää riittävästi aikaa.

”Omilla lapsillani on lyhyet ikäerot. Vajaa kaksi vuotta ja kolme lasta. Varsinkin keskimmäinen jäi liian vähälle huomiolle, kun tuli taas pikkusisko. Äidin seura ja huomio on tärkeää. Lapselle ei riitä vain, että he leikkivät keskenään”, kirjautumaton vierailija kirjoittaa Vauva-lehden keskustelupalstalla.

Lue myös: Valmenna sisarus vauvan tuloon

Kehon ehdittävä toipua raskauksien välissä

Lopullista totuutta parhaasta ikäerosta on turha hakea. Näyttää kuitenkin siltä, että suuri ikäero saa enemmän kannatusta tutkijoiden parista.

On nimittäin osoitettu, että keskenmenoriski kasvaa, jos äidin keho ei ole ehtinyt toipua edellisestä raskaudesta. Myös lasten syntymäpaino jää pienemmäksi, jos raskaudet ovat peräkkäisiä. Täysi toipuminen synnytyksestä vie äidiltä 24–35 kuukautta.

Kilpailu vanhempien huomiosta haitallista lapsen kehitykselle?

Perhetutkimuksen professori Jeannie Kidwell Tennesseen yliopistosta puolestaan esittää, että lyhyt ikäero voi olla haitallinen lasten kehitykselle. Lapset joutuvat nimittäin kilpailemaan vanhempien huomiosta, ellei esikoinen ole yli neljä vuotta vanha.

Lue myös: Uusi vauva sekoittaa esikoisen elämän

Toisaalta Kidwell esittää, että jos ikäero on todella pieni, jos esikoinen on alle vuoden ikäinen, kun uusi pienokainen syntyy, kilpailuasetelmaa ei pääse syntymään.

Ennen imetettiin pitkään ja synnytettiin harvakseltaan

Myös evoluution näkökulmasta asiaa on pohdittu: Koska lapsia on todennäköisesti imetetty pitkään, lapset syntyivät varsin harvakseltaan muinaisessa evoluutioympäristössä. Onko tämä sama synnytysväli paras vaihtoehto myös nykyaikaisille perheille, se jääköön jokaisen oman harkinnan varaan.


Mikä on sinun mielestäsi paras ikäero? Osallistu gallupiin!

 

Mitä mieltä olet artikkelista?