Mitä lahjaksi lapselle – vaihtoehtoja lelutulvalle

Joulupukki tulee ja tuo lisää leluja. Onko lelutulvalle mitään muuta vaihtoehtoa? Mitä pukinkontista voisi löytyä, jos ei kymmenittäin leluja?
Lue lisää

Leikki kehittää lasta

Sanotaan, että leikki on lapsen työtä. Jos kehittyminen käy lapsen työstä, on sananlasku oikeilla jäljillä. Leikkimällä lapsi nimittäin kehittyy.
Lue lisää

Amigurumi miehen käsityönä

Virkkausmaailman kuuminta kuumaa on nyt amigurumi, Japanista Suomeen rantautunut virkattava maskotti. Eikä supersöpön karvaötökän virkkaaminen pitäisi olla vaikeaa, väittää tuore Amigurumi -kirja. Mutta onnistuuko porkkanamaskotin virkkaaminen keneltä tahansa – jopa mieheltä? Lue lisää

”Mä haluun noi kaikki!”

Pitääkö vanhempien taata lapselleen lelukylläinen lapsuus ja ostaa kaikki mitä lapsi toivoo? Vai voiko suuresta lelumäärästä olla jopa haittaa lapselle? Kehityspsykologian professori Marja-Leena Laakso vastaa.

Lue lisää

Mielikuvitusystävät kuuluvat leikkiin

Monilla lapsilla on ystäviä, joita muut eivät näe. Näiden kavereiden luomisessa on vain mielikuvitus rajana, ja lasten kehittämät tarinat kuvitelluista ystävistään ja näiden kanssa tehdyistä touhuista saattavat olla mitä hurjimpia. Mielikuvitusystävät ovat osa leikkiä, ja ne saattavat olla lapselle hyvin tärkeitä.

Lue lisää

Vanhempi on lapsen paras leikkikaveri

Jo ensimmäisestä päivästään alkaen lapsesi on valmis leikkiin ja yhteispeliin.

Lue lisää

Luo hyvät edellytykset lapsen leikeille

Leikki ja yhteispeli syntyvät yleensä spontaanisti. Näiden vinkkien avulla voit oppia tietoisesti luomaan hyvät edellytykset yhdessäololle lapsen kanssa.

Lue lisää

Leikkiä syntymästä asti

Vauvalla on alusta alkaen kyky vuorovaikutukseen. Sen huomaat esimerkiksi siitä, että

vauva pystyy matkimaan ilmeitä vain tunnin kuluttua syntymästään.

Kolmikuisen leikki

Tämän ajanjakson aikana vauva alkaa nauraa ääneen ja kehittää huumorintajuaan. Nyt lapsesi osaa kannatella päätään ja kääntää sen äänesi suuntaan. Lapsi huitoo käsillään, potkii ja nauraa ollessaan iloinen ja itkee ollessaan harmissaan. Näiden kuukausien aikana lapsi vahvistuu, tulee yhä aktiivisemmaksi ja kiinnostuneemmaksi maailmasta. Lapsi kurottaa kättänsä vetääkseen, kääntääkseen, painaakseen tai ravistellakseen esinettä. Lapselle kehittyy monia valmiuksia ja samalla lapsi ymmärtää olevansa itsenäinen olento.

Lue lisää

Puolivuotiaan leikki

Tässä vaiheessa lapsi käyttää käsiään saadakseen lähikontaktin sinuun, joten varo silmälasejasi ja korvakorujasi! Nyt lapsi osaa erottaa oman itsensä muista ja siksi hän saattaa vierastaa ihmisiä, jotka eivät ole ennestään tuttuja.

Lue lisää

Yhdeksänkuukautisen leikki

Lähes yksi vuotias pystyy ohjaamaan yhteispeliä uudella tavalla. Lapsi ymmärtää, että osoittamalla jotakin hän pystyy kiinnittämään vanhempien huomion siihen. Lapsi tavallaan kutsuu vanhemmat mukaan löytöretkellensä.

Lue lisää

Yksivuotiaan leikki

Nyt lapsi ymmärtää ja osaa noudattaa helppoja ohjeita, kuten: ”Annatko äidille sen pikku auton?”Noin yksivuotispäivän aikoihin lapsi siirtyy ryömimisestä ja tuen avulla kävelemisestä itsenäiseen kävelyyn, juoksuun ja kiipeilyyn. Moni oppii myös hyppimään ennen kaksivuotispäivää.

Lue lisää

Kaksivuotiaan leikki

Kaksivuotiaan puhe on huomattavasti aiempaa ymmärrettävämpää ja hän osaa vastata yksinkertaisiin kysymyksiin. Kaksivuotiaan riippumattomuus ja tahto ovat lujia, ja sanaa ”minun”, käytetään usein. Apusi ei aina ole tervetullutta, koska kaksivuotias ”osaa itse”. Jos yrität saada kaksivuotiasta pysähtymään esimerkiksi ruoka- tai nukkumaanmenoaikaan, saattaa seurata raivokohtaus.

Lue lisää

Kolmevuotiaan leikki

Lapsen sanavarasto suorastaan räjähtää tässä ikävaiheessa, ja aika ajoin kuulet uusia sanoja päivittäin. Nyt lapsi osaa kertoa omia tarinoitaan ja jakaa kokemaansa. Kolmevuotiaat ovat täynnä ihmetystä. Jos lapsi ei ole aiemmin ollut kiinnostunut muiden lasten seurasta, viimeistään nyt hän kiinnostuu siitä.

Lue lisää

Nelivuotiaan leikki

Leikki-ikäisellä on monta asiaa meneillään, ja hän nauttii kaikesta saamastaan huomiosta. Hän pitää kaiken keskipisteenä olemisesta, oli sitten kyse laulamisesta, tanssimisesta, pyöräilystä tai karatepotkuharjoituksista. Lapsen kielitaito ja älylliset kyvyt kehittyvät nopeasti sitä mukaa, kun hän kokee uusia asioita, tunteita, ääniä ja tilanteita.

Lue lisää

Monikkolasten ja erityislasten leikki

Voit vaikuttaa paljon siihen, että olosuhteet ovat hyvät lapsen leikkiä varten. Usein perheessä ei kuitenkaan ole vain yhtä lasta vaan kaksoset tai kolmoset. Tällöin leikki vanhemman kanssa jää vähemmälle, ja sen vuoksi siihen tulee kiinnittää enemmän huomiota. Erityislapset puolestaan leikkivät siinä missä toisetkin, mutta heitä saattaa hyödyttää tiettyjä taitoja stimuloivat leikit.

Lue lisää

Onko imetysnukke sopiva lelu?

Haluaisitko sinä lapsesi kokevan ”äitiyden taikaa” lasten leluksi tarkoitetun imetysnuken avulla? Käy katsomassa video ja osallistu galluppiin.

Lue lisää

Haaveileva vauva

Kyky uneksia toisenlaisia todellisuuksia tekee ihmisistä uutta luovan lajin. Tämä ominaisuus näkyy ennen kaikkea lapsilla, joiden ei tarvitse huolehtia käytännöllisistä asioista.

Lue lisää

Äiti! Anna isän riehua

Monet äidit eivät tykkää, että lasten kanssa riehutaan.

Lue, mitä lastenpsykiatri Jukka Mäkelä kertoo riehumisesta.

Itsehillintä: tie menestykseen

Katso videosta, miten lapset kiemurtelevat karkkihimojensa kourissa. Mutta miksi pitäisi hillitä itsensä? 

Jotta menestyisi aikuisena, uusi tutkimus esittää.

Lelukaupat vahvistavat lasten sukupuolijakoa

Viime kesänä jättiläistavaratalo Harrods muutti leluosastonsa asetelmaa radikaalisti. Sen sijaan, että lelut luokiteltaisiin sukupuolen mukaan, Harrods luokittelee erilaiset lelut teemoittain. Miten on suomalaisten lelukauppojen laita?

Lue lisää

Älä ostaa sikaa säkissä – Vau.fi testasi 13 joulukalenteria

Minkä ikäiselle lapselle riittää kuvakalenteri? Miten valita parhaan makuinen suklaakalenteri? Entäpä sisältävätkö lelukalenterit hyviä leikkikaluja vai ainoastaan lastenhuoneen nurkkaan kertyvää roskaa? Vau.fi:n arvovaltainen joulukalenteriraati testasi 13 kalenteria. Testissä selvisi, mitkä kalenterit tarjoavat rahalle todellista vastinetta. Lapsiraadin jäsenet kertovat myös omista suosikeistaan. Lue testin tulokset, niin tiedät mitä ostat.

Lue lisää

Joululahjavinkkejä yksivuotiaalle

Yksivuotias ei vielä itse osaa odottaa lahjoja. Vanhempien mielipide onkin hyvä ottaa huomioon, kun miettii, mitä perheen yksivuotiaalle voisi antaa lahjaksi. Joskus uudet talvikengät ovat parempi vaihtoehto kuin röykkiöllinen leluja. Lue Vau.fi:n lahjavinkit vauvaikäiselle.

Lue lisää

Emma, 4, ei pääse leikkeihin mukaan – itkee itsensä uneen

Ennen Emma oli pelkkää aurinkoa. Hän oli kiltti kaikille. Nyt hän on tuhma ja vihainen. Emma on joutunut päiväkotikiusaamisen kohteeksi, eikä henkilökunta tee asialle mitään asialle.”Yleensä Emma ei halua päiväkotiin. Toisinaan hän itkee itsensä uneen, koska hän murehtii jo seuraavaa päiväkotipäivää”, Cecilia-äiti sanoo.

Lue lisää

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.