Liikkumaan oppinut lapsi on kaikesta kiinnostunut tutkimusmatkailija, joka osaa jo melko näppärästi avata kaapit, tyhjentää lokerot, kiivetä pesurumpuun, levittää makaronit lattialle, repiä nappulat irti kaukosäätimestä, kaivaa mullat kasveista... Kuinka suojella lasta? Kuinka pitää koti ehjänä? Lue vanhempien konkreettiset vinkit.

”Meillä ei koskaan ole lukittu mitään”, nimimerkillä Vauva3 kertoo Vau.fi:n keskustelupalstalla. ”Perässä kuljettu sanomassa ja kieltämässä, nostettu pois kaikki minkä voi rikkoa tai mihin satuttaa itsensä.”



Vauva3 kertoo, että heillä asuu haastava adhd-tapaus, joka on tuhonnut kaiken kodintavaran, minkä tuhota voi. ”Ja sitten lopuksi ei ollut enää mitään tuhottavaa”, hän toteaa.

Jotta hävityksenkauheus ei kohtaisi kaikkia taaperoiden talouksia, foorumin äidit ovat listanneet vinkkejä kodin suojaamiseen – ja tietenkin myös lapsen turvallisuuden takaamiseksi.

1. Hellan nupit irti

”Meillä on otettu hellasta nupit pois, ettei niitä käännellä”, Rosalina kertoo. Lya puolestaan on hankkinut hellan nuppeihin suojat. ”En tahdo itsekään saada auki, ovat niin jäykkiä”, Lya paljastaa.

2. Vetimet pois keittiön alakaapeista

”Alun perin toimenpide tehtiin konttaavan taaperon turvallisuuden takia, sillä vetimissä oli terävät kulmat juuri pään korkeudella. Ratkaisu osoittautui käteväksi myös myöhemmin, kun aktiivinen lapsukainen ei vanhempanakaan saanut laatikoita auki. Mutta nyt tahtoikäinen kaksivuotias on jo pirun näppärä ja keksi juuri laatikoiden avaamisen. Noh, ei kait siihen kaurahiutaleiden ahmimiseen suoraan paketista kuole…” Sanya kirjoittaa.

3. Uuniin lapsilukko

”Uunissa on lapsilukko, jota tyttö osaa jo räplätä auki. Onneksi ei vielä ole hoksannut samalla vetää uuninluukusta…” Lya kertoo.

4. Keittiöön lapsiportti

”Tämä oli pakko tehdä, koska a) neiti kiipesi keittiössä olevaan kuivausrumpuun b) ohimennessään huitaisi aina lieden päälle c) talvella lisälämpöä tuottava keittiössä oleva puuhella oli vetovoimainen myös taaperon mielestä. Ovi oli kuitenkin lämmön jakautumiseksi pidettävä auki, joten portti oli loistava vaihtoehto”, Sanya listaa.

5. Koriste-esineet, levyt ja kirjat piiloon

”Meillä kirjahylly kiinnosti vähän turhan paljon, niin tyhjensin pari ekaa rivistöä turhista, liian kiinnostavista koriste-esineistä. Tyttö kyllä tietää jo, mitä ei tarkoittaa ja lopettaa aina, kun sanoo sen. Mutta muisti on aika huono ja jatkaa pian samaa. Dvd-hyllykkö on suosiolla ulottummattomissa”, -Dolly- kertoo.

6. Ulko-ovi takalukkoon 

”Houdinin ruumiillistuma keksi lukon avauksen niksin heti siihen yletyttyään. Omakotitalosta pääsee hirveän kätevästi läheiselle tielle, junaradalle tai pellon reunaan mutaleikkeihin”, Sanya kertoo.

Käy vastaamassa gallupiin: Baby proofed eli kuinka lapsiystävällinen kotisi on?

7. Patja sängyn viereen

”Tämä estää junnusängyssä seikkailu-unia näkevän taaperon suurimmat vammat sängystä pudotessa. Pudotusta ei ole kuin se 20cm, mutta veltto perunasäkkikin mätkähtää yllättävän kovaäänisesti kanveesiin. Sitä paitsi patja toimii myös loistavana kuperkeikka-alustana”, Sonya vinkkaa.

8. Lääkkeet lukkojen taakse tai kotiapteekki korkeuksiin

”Vaikka ihmisalku pääsisikin työtasoille kiipeämään, on siitä vielä pitkä matka yläkaappien päällä sijaitsevalle laatikolle, jossa lääkkeet lojuvat”, Sanya toteaa.

9. Pesuainekaapit lukossa

”Pyykkihuoneeseen neitiä ei päästetä yksin ja muut myrkyt ovat kaapissa, joka on lukittu ketjulla ja lukolla”, Lya kertoo.

Lue lisää kodin turvallisuudesta:

Mitä mieltä olet artikkelista?