adx.adform.net/adx/?mid=151190&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151187&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151206&mkw=KEYWORD

Mikä pieniä pelottaa?

Pienten lasten mielikuvitus on vilkas.

Pienten lasten mielikuvitus on vilkas. 

Möröt, kummitukset ja muut kammotukset ovat tuttuja pelkoja lapsille ja aikuisille. Mutta pienten lasten pelkojen kohteet voivat olla myös aivan arkisia asioita! Vau.fi:n foorumilla äidit kertovat, mikä lapsia pelottaa.

Kamalat kodinkoneet ja imuroinnin loppu

"Rikkaimuri oli tosi pelottava jossain vaiheessa", eräs äiti kertoo.

"Samoin meidän kaukolämmön lämmönjakohuoneen laitteita pelkäsi kun ne pitää millon mitäkin ääntä", hän toteaa.

Kodinkoneet saavat aikaan pelonväristyksiä muidenkin foorumilaisten taaperoille. Varsinkin imurit pelottavat pieniä:

"Sillon vielä, kun tyttö oli pieni ja liikkumaton, mulla oli tapana imuroida. Sit kun tyttö alko liikkumaan, niin alko aina karmee huuto kun imuroin ja tyttö konttas mun perässä pää punasena. Jätin imuroinnin kokonaan, yritin kuukauden päästä uudelleen vaan tyttö aina huus hädissään."

"IMUROINTI oli meillä kanssa pitkään ihan hirveetä konserttia. Aluks tyttö keikkui sylissä repussa. Sitte kun en en enää jakasnut kanniskella ja imuroida yhtäaikaa, alkoi se huuto sirkus! Ja tuo tosiaan tuntui pelkäävän siinä jotain."

"Imurointi, rikkaimurilla tai tavallisella, niin se on kyllä aika pelottavaa! Tosin äidin mielestä vähän hassuakin, kun ei tuo niinkään pelkää sitä ääntä, vaan sitä, että se imuri tulee lähelle! Aina jos keittiössäkin näyttää muruja lattialla ja kertoo 'Äiti imuroi nuo tuosta!' niin (lapsi) kerää kaikki parin metrin säteellä olevat lelunsa turvaan siitä ja halaa niitä paniikissa, kunnes lopetan. Ei sen leluja oo koskaan imuroitu, että mistähän tuo nyt tulee?"

Lue myös: Mörköjä ja kummituksia

Uudet asiat pelottavat

"Uudet lelut on aikamoinen kauhistus varsinkin jos lelu päästelee ääniä", eräs äiti kirjoittaa ja jatkaa:

"Eilen tyttö sai uudet ruokailuvälineet ja jestas mikä huuto alko kun hänen tarjottimellaan oli uusi muovinen Nalle Puh -haarukka. Syömisestä ei tullu mitään, kun tyttö ees uskaltanu koskee haarukkaan."

"Tai no jos ajattelee tarkkaan, olihan se haarukka hieman vaarallisen näkönen", hän heittää.

Toinen äiti kertoo, että heillä pelot ovat liittyneet vieraisiin ja koviin ääniin:

"Niihin lukeutuu mm. koiran haukku (vähän turhan paljon rajoitettiin alkuun meidän koiran elämöintiä...), mummolan imuri (vissiin eri taajuudella surina kuin kotona), vauvan itku."

"vieraat kovat äänet, ne on pelottavia!" toinen äiti yhtyy edellisen kommenttiin.

"Lapsi tarkkailee ympäristöään tosi paljon, ja jos ei näe jonkun kovan äänen lähdettä, niin se pelottaa!"

Artikkeli jatkuu ilmoituksen jälkeen
adx.adform.net/adx/?mid=151192&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151198&mkw=KEYWORD

"Pikkukakkonen saa juoksemaan karkuun!"

Muita pelottavia asioita palstalaisten mukaan ovat muun muassa ukkonen, tv-mainokset, pimeä, pesukone, oma kuvajainen ja varjo.

Jopa Pikkukakkonen saa muutaman taaperon juoksemaan karkuun:

"PIKKUKAKKOSEN pari ohjelmaa tuottaa medän neitokaiselle sydämentykytyksiä! Siellä on se PURKKIKANSA-ohjelma! JA toinen on se tiistaina tulevaa TIEDEPLÄJÄYS! En oikeen kasitä, että nmikä niissä hermostuttaa, mutta tallennukseta katotaan nykyään ja kelataan sitten ko.pätkät pois!"

"Meillä tismalleen sama tilanne! Purkkikansa kun alkaa, tyttö juoksee kiireen vilkkaa omaan huoneeseen ja huutelee sieltä et 'mamma, sano kun on loppunut'."

Mikä avuksi kun pientä pelottaa?

Vaikka lasten pelot voivat aikuisen mielestä olla hassujakin, niitä ei silti pidä vähätellä. "Lasta ei saa koskaan jättää yksin pelkojensa kanssa", Vau.fi:n oma psykologi Tarja Salokoski kertoo.

Foorumilaiset ovatkin ottaneet pelkoja vastaan hyvät aseet. Esimerkiksi imureiden pelkoa on torjuttu kuulosuojaimin:

"Mies hankki tytölle kuulosuojaimet (sellaset iiiihanat vaaleenpunaset luurit) ja näin alko imurointi sujua", kertoo imuripelosta potevan taaperon äiti.

Pelot laantuvat myös, kun pelottavaan asiaan saa tutustua rauhassa turvallisesti äidin ja isin kanssa:

"Meidän poika on ollut aina tosi rohkea, ja jos on jotain pelännytkin niin äidin tai isin kanssa on vaan tutustuttu esineeseen/ asiaan ja pelko on sillä ohi. Esim rikkaimuri oli tosi pelottava jossain vaiheessa, mutta kun sitä hetken sai itse sormeilla niin sen jälkeen ei oo pelottanut yhtään. Samoin meidän kaukolämmön lämmönjakohuoneen laitteita pelkäsi kun ne pitää millon mitäkin ääntä, mutta niitä käytiin yhdessä ihmettelemässä, niin enää ei pelottanut", vinkkaa toinen äiti.

Pelätäänkö sinun perheessäsi?

Osallistu keskusteluun: Lapsen pelot

Teksti: Mira-Maria Heinonen
Kuva: Crestock

Lue myös:
Perhepeti luo turvaa
Herkkyyskausina lapsi oppii leikiten
Päivitetty 10.07.2012
ILMOITUS
adx.adform.net/adx/?mid=151193&mkw=KEYWORD
adx.adform.net/adx/?mid=151199&mkw=KEYWORD

Lähetä kommentti
 
 
 
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 1
Zalandonin huutava mies ja VVO:n zombit
Kirjoittaja kohta 3-v 11.10.2012
Zalandon-mainoksen huutava ja "lähelle" tuleva mies! Lähetin viestiäkin Zalandonin Suomen päähän, että josko tarkistaisivat hieman mainoksen esitysaikoja, mutta eihän etenkään tällaisten ulkomaisten p-ketjujen kanssa voi mitään muutosta odottaa... Sen sijaan VVO selkeästi myöhäisti toista meillä pelottavaa eli Zombie-mainosta, en ainakaan ole törmännyt siihen enää alkuillasta tai päivällä (toisin kuin Zalandon).
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti


Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Forum-vastaava: Päivi Järvinen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa ja lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.

 

Sivun alkuun