Lapsen masennus

Pienten lasten masennus on aina perheen vuorovaikutuksesta kiinni. Siksi myös terapia kohdistuu koko perheeseen. Hoitamattomana lapsen masennus voi johtaa ikäviin seurauksiin.
Tulostettava versio

Kommunikaatiohäiriöt vanhempien kanssa ovat iso juttu pienelle lapselle. (Kuva: iStockphoto)

"Kun puhumme alle kolmevuotiaan lapsen masennuksesta, ei sitä voi verratta suoraan aikuisen masennukseen. Pienten lasten tuntemukset ovat tiukasti sidottu kehitysvaiheeseen", varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutti Hanna Manninen TYKSin lastenpsykiatriselta poliklinikalta kertoo.

Määritelmävaikeuden vuoksi masennusdiagnoosia ei välttämättä anneta, vaikka lapsi antaisi merkkejä masennuksesta.

"Masentunut lapsi voi oireilla syömisen, unihäiriöiden, väsymyksen, kehityksen hitauden ja huonovointisuuden kautta", Manninen valaisee.


Mistä lapsen masennus johtuu?

"Pienen lapsen masennus kytkeytyy aina vanhemman ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen. Mitä pienempi lapsi on, sitä suurempi vaikutus vanhemman ja lapsen välisellä vuorovaikutuksella on lapsen psyykkiseen hyvinvointiin", Manninen kertoo.

Vuorovaikutus lapsen kanssa saattaa takkuilla useista eri syistä. Usein riskitekijöitä on monia, jolloin puhutaan moniongelmaisista perheistä.

"Lapsi voi olla sairas tai vammainen ja vanhempi ei osaa reagoida lapsen hätään. Voi olla kyse myös vanhempien omasta lapsuudesta. Lapsen syntymä voi laukaista äidissä negatiivisia lapsuusaikaisia muistoja, jotka saattavat hankaloittaa vanhemmuutta. Perhettä saattaa myös kuormittaa esimerkiksi alkoholiongelma tai vanhemman masennus", Manninen kertoo.

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutusongelmat aiheuttavat usein noidankehän.

"Tyypillinen vuorovaikutushäiriö ylläpitää itse itseään. Tyytymättömyys aiheuttaa lisää tyytymättömyyttä niin lapsessa kuin vanhemmissa, eikä tilanne korjaudu itsestään", Manninen sanoo.


Seuraukset

Masennuksen varjostama varhainen kasvu näkyy erinäisinä kehitysongelmina lapsen myöhemmässä elämässä. Ongelmat nousevat usein pintaan kouluiässä.

"Lapsi ei välttämättä sopeudu ryhmään, eikä hän osaa huolehtia koulutehtävistään. Hänellä voi olla ongelmia ikätovereiden kanssa vuorovaikuttamisessa. Masennus voi myös näkyä väsymyksenä, apaattisuutena tai itsetuhoisuutena", Manninen summaa.

Myös vaikeat sairaalaan vievät psyykkiset sairaudet ovat mahdollisia seurauksia varsinkin, jos masennus ja vuorovaikutusongelmat ovat seuranneet lasta vauvaiästä alkaen.

"Seuraukset voivat olla todella vakavat, sikäli kun onni ja elämän ilo on kytketty vuorovaikutukseen, toisten ihmisten kanssa toimimiseen. Ennustaminen on tosin vaikeaa. Psyykkisen kehityksen osalta ei ole olemassa mitään varmuudella tiedettyä kehityskulkua, koska niin monenlaiset erilaiset tekijät vaikuttavat siihen, miten yksilön kehitys etenee", Manninen sanoo.


Hoitomuodot

Alle kolmevuotiaan kohdalla hoito alkaa perhetilanteen selvittämisestä.

"Teemme vuorovaikutusarvioinnin mikä tarkoittaa videoitua tilannetta perheen kommunikaatiosta. Haastattelemme myös vanhempia ja pyydämme heitä kertomaan mielikuvia lapsestaan ja itsestään ja toisistaan vanhempina", Manninen kertoo.

Lapselle tehdään puolestaan yksilöarviointi, vaikka hän ei vielä osaa kertoa omista tunteistaan.

"Tarjoamme tukikeskusteluja ja apua vanhempien omiin ongelmiin. Usein jompikumpi vanhempi voidaan ohjata oman terapeuttisen tai psykiatrisen avun piiriin. Myös perheterapia on mahdollinen hoitomuoto", Manninen sanoo.

Yleensä alle kolmevuotiaille ei anneta TYKSin lastenpsykiatrisella osastolla omaa terapeuttista hoitoa, sillä perheen asioiden hoitamin on parasta lääkettä vauvan masennukseen.

"Yli kolmevuotiaille annamme joskus omaa tiivistä hoitoa. Vanhemmilla lapsilla mukaan astuu myös päiväkodin olosuhteiden selvitys ja joskus muut kehitystä edistävät kuntoutusmuodot kuten puheterapia ja toimintaterapia", Manninen kertoo.

Lääkkeitä pienille lapsille ei määrätä.

"Pienten lasten masennus heijastelee aina puutteita lähiympäristössä, eikä sitä voi lääkkeillä korjata", Manninen kiteyttää.

Teksti: Jarkko Uro

Lue myös:

Pienetkin osaavat kiusata
Isän synnytyksen jälkeinen masennus on riski lapselle
Raskausmasennuksen kourissa
ILMOITUS

Etusivulla nyt


Lähetä kommentti
 
merkkiä jäljellä
Kommentteja yhteensä: 2
Mannisen hoitomuodot on vataan lakia
Kirjoittaja Mannisen käsitys asiasta 23.09.2013
Nämä epäamattimaisen lääkärin jutut on vastoin Euroopa ihmisoikeus tuomioistuimen linjauksia!

Lääkärin etiikka on kaukan Mannisen jutuista ja toiminnasta!
Olisi syytä tutkituttaa Mannisen itsensä psyyke!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti
Mannisen hoitomuodot on vataan lakia
Kirjoittaja Mannisen käsitys asiasta 23.09.2013
Nämä epäamattimaisen lääkärin jutut on vastoin Euroopa ihmisoikeus tuomioistuimen linjauksia!

Lääkärin etiikka on kaukan Mannisen jutuista ja toiminnasta!
Olisi syytä tutkituttaa Mannisen itsensä psyyke!
Lähetä kommentti | Ilmoita asiaton viesti

 

 Päätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.