Tutista luopuminen voi olla joillekin lapsille vaikeaa – mutta lapsen omaksi parhaaksi niin on tehtävä. Tässä kymmenen yleistä kysymystä tutista luopumiseen liittyen.

Viimeksi päivitetty 13.4.2022

1. Milloin on oikea hetki luopua tutista?

Lapsen imemisen tarve vähenee kiinteiden ruokien syömisen myötä, ensimmäisen ikävuoden loppupuolella. Tämä hetki on monilla otollinen tutista ja tuttipullosta vieroittautumiseen.


 


2. Miksi tutista pitää luopua?

Vauvaiän jälkeen jatkuva tutin imeminen aiheuttaa tutkimusten mukaan leuan ja hampaiden poikkeavuuksia, kuten avopurentaa. Hammaslääkäriliitto suositteleekin, että tuttia ei tulisi syödä yli 2-vuotiaana enää lainkaan.

Lisäksi tutti haittaa puheen muodostamista, mikäli se on suussa myös valveillaoloaikana.

3. Miten kannustaa lasta luopumaan tutista?

Tämä riippuu lapsen iästä. Kaikenikäisille on kuitenkin tärkeää jutella aiheesta ensin ja auttaa ymmärtämään, että tutti on nyt lähdössä pois. Tarkkailkaa lapsen lähipiirin hieman vanhempia lapsia, jotka eivät enää käytä tuttia – auttaisiko isompien ihailu lasta tavoittelemaan samaa?

Voitte myös kerätä lapsen tutit esimerkiksi pussiin ja käydä ”lahjoittamassa” ne vaikkapa metsänreunaan oravavauvoille tai tuttavaperheeseen syntyneelle pikkuvauvalle. Symbolinen ele voi olla lapselle tärkeä, vaikka oikeasti käytettyjen tuttien paikka tietenkin on roskis.

4. Voiko tutusta luopua vähitellen? Vai onko parasta luopua kerralla?

Lapset ovat erilaisia. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. On yleistä, että tutista luovutaan päivällä, mutta lapsi saa pitää vielä jonkin aikaa tutin nukahtamisapuna illalla.

Joskus tutista luopuminen on helpompaa esimerkiksi lomareissun yhteydessä. Uudessa paikassa on uudet rutiinit ja paljon muuta kiinnostavaa, joten tutin puuttuminen saattaa olla helpompi sietää siinä tilanteessa. Lomalla lapsi myös saa erityisen paljon vanhempiensa hellyyttä ja huomiota, mikä auttaa paikkaamaan tutin puuttumisesta aiheutuvaa huolta.

5. Lopetetaanko tutti ensin päiväkodissa vai kotona?

Monet vanhemmat saavat tutista luopumiseen apua päiväkodista. Päiväkoti voikin olla oivallinen paikka tutin käytön lopettamiseen. Jos päiväkodissa muutkaan lapset eivät käytä tuttia, lapsen saattaa olla helpompi lopettaa itsekin.

6. Kuinka tiukkoja vanhempien kannattaa olla asian suhteen?

Kun olet johdonmukainen kasvattaja, lapsesi tuntee olonsa turvalliseksi. Lapselle on tärkeää, että säännöt ovat samat päivästä toiseen ja rutiinit toistuvat ennakoitavina. Älä siis yhtenä päivänä lepsuile ja anna lapsen syödä tuttia ja toisena päivänä taas kiellä sitä. Kun päätös luopumisesta on tehty, pysy siinä – ja valmistaudu selittämään sama asia lapselle uudelleen ja uudelleen.

7. Saako lasta lahjoa pienillä lahjoilla?

Pyri sanalliseen kannustamiseen ja lapsen motivoimiseen, mutta tunnet itse lapsesi parhaiten – ja tässäkin vaikuttaa lapsen ikä ja kuinka kovasti hän on tuttiin kiintynyt. Jos tarrataulukko auttaa iltatutista luopumiseen ja 3-5 tarran jälkeen lapsi saa jotain kovasti toivomaansa, se saattaa olla juuri se tarvittu apu uuden tavan oppimiseen.

8. Lapsi itkee ja kaipaa tuttia. Mitä minun pitäisi tehdä?

Kiukuttelu ja tutin perään itkeminen pitää sallia lapselle, sillä kyseessä on hänelle tärkeä turvallisuuden elementti. Lapsi myös kokeilee, saisiko hän tahtonsa läpi huutamalla – ja mikäli saa, hän takuulla soveltaa oppimaansa jatkossa myös muihin tilanteisiin.

Sanoita lapselle hänen tunteensa: ”Sinua harmittaa, kun et saa tuttia. Olet tottunut siihen, että saat tutin illalla.” Näin lapsi oppii itsekin selittämään olonsa ja saa kokemuksen siitä, että vanhempi ymmärtää hänen tunteensa ja hyväksyy ne. Älä kuitenkaan anna tuttia takaisin, vaan vakuuta lapsi siitä, että tästäkin tilanteesta selvitään yhdessä, ilman tuttia.

Kun tutti ei ole lohduttamassa, lapsi saattaa kaivata tavallista enemmän sinun läsnäoloasi ja hellyyttäsi. Varaudu antamaan sitä hänelle runsain mitoin, jotta hän tuntisi olonsa turvalliseksi.

9. Milloin tutista ei pidä luopua?

Ajoita luopumisen hetki mahdollisimman seesteiseen kohtaan elämässänne – sellaiseen, että mitään kovin kiinnostavaa ei ole tapahtumassa. Mikäli lapsi on kipeä, hän on juuri vaihtamassa päivähoitopaikkaa tai perheeseen on syntynyt pikkusisarus, on syytä lykätä tutista luopumista hieman tuonnemmas.

10. Voiko tutin korvata?

Tutti on lapselle turvan ja rauhoittumisen väline, mutta hänellä on niitä todennäköisesti muitakin – esimerkiksi rakas unilelu on monella tällainen. Pidä huolta siitä, että nämä muut tärkeät symbolit ovat nyt erityisen läsnä lapsen elämässä! Tärkeä pehmolelu tai peitto voi reissata lapsen mukana niin kauan, että uusi tutiton elo on vakiintunut tavanomaiseksi olotilaksi.

Lisää tutista:

Mitä mieltä olet artikkelista?