Kun vauva on 7 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 7 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 9.7.2022

Seitsemän kuukautta vanha vauva voi jo kontata eteenpäin lujaa vauhtia tai pysyä vielä aloillaan lattialla vasta harjoittelemassa liikkeelle lähtöä. Kumpikin on täysin normaalia! Muista, että vauvasi on yksilö ja kehittyy omaan tahtiinsa.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Seitsenkuinen tyttövauva painaa 6,4–9,7 kg ja poikavauva painaa 7–10,3 kg
  • Vauvan pituus: Seitsenkuinen tyttövauva on 64–73 cm ja poikavauva on 65–75 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 68
  • Kengän koko: 18
  • Hatun koko: 45–46 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Käsien hallinta paranee

Tässä iässä vauvan selkä vahvistuu ja tasapaino kehittyy. Jotkut lapset kokeilevat jo istuvaa asentoa, ja kiireisimmät saattavat nousta tukea vastaan seisomaan.

Samalla käsien liikkeiden kontrollointi kehittyy: Vauva osaa jo nostaa esimerkiksi pallon lattialta, kiinnittää kaksi yksinkertaista esinettä toisiinsa sekä pidellä itse mukiaan tai pulloaan.

Käsien kontrollointi on lapselle suuri kehitysaskel ja mahdollistaa aivan uudenlaiset leikit. Nyt vauva voi esimerkiksi puristella, paukuttaa ja pudotella lelujaan. Hän oppii myös osoittamaan sormellaan asioita, joista on kiinnostunut. Anna vauvan tutkia keittiöstä löytyviä kattiloita ja kauhoja – voit hyvinkin saada pienen lepohetken lapsen tutkiessa aarteitaan!

Eroahdistus vaivaa

Seitsemän kuukauden iässä on tavallista, että vauva alkaa kokea eroahdistusta. Itku tulee helposti vanhempien lähtiessä – ja joskus myös heidän palatessaan.

Eroahdistus on normaali kehitysvaihe. Se kertoo siitä, että lapsi alkaa oivaltaa olevansa vanhemmistaan erillinen olento. Erot pääasiallisista hoivaajista voivat tuntua lapsesta pelottavilta ja epämiellyttäviltä.

Jos lapsesi reagoi hyvin voimakkaasti eroon, yritä välttää kovin pitkiä ja tarpeettomia poissaoloja lapsesi luota. Mitä useammin lapsi saa vahvistusta sille, että häntä ei hylätä, sitä nopeammin hän pääsee pahimman eroahdistuksen yli.

Lyhytmuisti kehittyy

Lapsi ymmärtää nyt noin 6–8 sanaa. Kieltojen ymmärtäminen vie aikansa, mutta vähitellen lapsi oppii, että on asioita, joita ei voi saada tai tehdä. Vauvan lyhytmuisti kehittyy voimakkaasti.

Vauva tarkkailee vanhempiensa reaktioita ymmärtääkseen, mitä uusissa tilanteissa tapahtuu. Rohkaise ja kehu lastasi paljon, se tekee hyvää hänen itsetunnolleen. Tutkikaa maailmaa yhdessä, mutta anna lapsellesi myös tilaa oivaltaa ja oppia itse.

Nukkuminen

Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. On silti parasta noudattaa selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi. On myös tärkeää harjoitella nukahtamista ilman vanhemman syliä. Yösyöttämisestä voi myös alkaa luopumaan.

Imetys ja ravinto

Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Ruoka voi puolen vuoden rajapyykin jälkeen olla jo karkeampaa, ja sormiruoat tuovat ateriointiin aivan uuden ulottuvuuden. Pinsettiotettakin on hauska harjoitella vaikkapa maissilla tai herneillä.

7kk iässä ei enää suositella täysimetystä. Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 6 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

7kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 12kk ikäisenä.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat. Hampaiden puhkeaminen voi olla epämiellyttävää lapselle ja se on hidas prosessi.

Poskihampaita voi alkaa odotella, kun vauva on noin 15 kuukautta vanha, ja noin 1,5-vuotiaana on kulmahampaiden vuoro. Koko ensimmäinen hammaskalusto on valmis noin 3-vuotiaana. Esikouluiässä maitohampaille onkin sitten aika jättää hyvästit yksi kerrallaan, kun ne vuosien kuluessa korvautuvat pysyvillä eli rautahampailla. 

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?