Kun vauva on 11 kuukauden ikäinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 11 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 25.1.2005

Vauvasi on nyt yksitoista kuukautta vanha. Se tarkoittaa, että nyt käynnistyy hänen viimeinen kuukautensa vauvana. Eikö aika olekin kulunut uskomattoman nopeasti?

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Yksitoistakuinen tyttövauva painaa 7,8–11,4 kg ja poikavauva painaa 8–12,2 kg
  • Vauvan pituus: Yksitoistakuinen tyttövauva on 69–79 cm ja poikavauva on 71–81 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 74
  • Kengän koko: 18-19
  • Hatun koko: 47–48 cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Seisomisharjoituksia

Yhdentoista kuukauden iässä lapsi pystyy poimimaan lattialta lelun yhdellä kädellä samalla, kun ottaa toisella kädellä tukea esimerkiksi tuolista. Jos lapsi kuulee tukea vasten seistessään takaansa kiinnostavan äänen, hän saattaa kääntyä 90 astetta seisaallaan. Silloin tällöin lapsi saattaa myös päästää kokonaan irti tuesta ja seistä pienen hetken täysin omilla jaloillaan.

Jotkut lapset saattavat jo kävellä sujuvasti. Muistathan kuitenkin, että lapset ovat yksilöitä, eikä ole tarpeen vertailla oman lapsen taitoja muiden lasten kehitykseen. Jos jokin lapsesi kehityksessä herättää huolta, ota asia puheeksi neuvolakäynnillä.

Pinsettiote hallussa

Istuessaan lapsi osaa kääntyä poimimaan esineitä sivuiltaan. Mukista juominen alkaa ehkä jo sujua, ja lapsi osaa syödä poimimalla ruuan lautaselta pinsettiotteella ja laittamalla sen suuhunsa. Hän osaa suojata silmiään käsillään ja pidellä hammasharjaa kädessään – eikä pidä siitä, jos se yritetään ottaa häneltä pois.

Äänialan testausta

Näihin aikoihin lapsen käyttämät äänteet tulevat selkeämmiksi, ja pian hän alkaa käyttää sanoja johdonmukaisesti niin, että tietty sana tarkoittaa joka kerta samaa asiaa. Ihmiset ja heidän nimensä sekä esineet ja niiden nimet yhdistyvät lapsen mielessä toisiinsa.

Lapsi nauttii juttelusta, laulamisesta ja loruleikeistä. Hän pitää myös lukemisesta aiempaa enemmän, sillä hän osaa nyt osoitella kuvia ja ymmärtää ainakin osan luetusta. Erityisesti leikkiessään lapsi puhelee paljon. Hän testailee mielellään äänialaansa: Kuinka matalia tai korkeita ääniä hän osaa tai kuinka paljon ääntä hänestä lähtee.  Hän pitää siitä, että häntä kehutaan ja toistaa mielellään asioita, jotka ovat herättäneet muissa myönteisiä reaktioita.

Lapsi oppii ilmeistä

Koska lapsi hallitsee kehonsa nyt jo hyvin, hän oppii käyttämään sitä kommunikoinnin välineenä aiempaa paremmin. Hän saattaa kontata luoksesi saadakseen huomiosi tai nousta seisomaan polviasi vasten.

Huomaat varmasti myös, että lapsi kiinnittää entistä tarkempaa huomiota kasvojesi ilmeisiin. Niitä tarkkailemalla ja tulkitsemalla lapsi oppii, onko jokin vaikkapa hauskaa, uutta, jännittävää tai vaarallista. Lapsi ottaa aikuisesta mallia, kuinka uusiin tilanteisiin suhtaudutaan ja miten erilaisia tunteita ilmaistaan.

Nukkuminen 

Kiihtyvä motorinen kehitys saattaa hankaloittaa vauvan rauhoittumista yöunille. On silti parasta noudattaa selkeää päivärytmiä ja säännöllisiä nukkumaanmenoaikoja niin vauvan kuin muiden perheenjäsenten jaksamisen tukemiseksi. On myös tärkeää harjoitella nukahtamista ilman vanhemman syliä. Yösyöttämisestä voi myös alkaa luopumaan. Taantumat unikoulussa ovat tavallisia, eikä niista kannata lannistua. Jatkamalla samoja rutiineja unirytmi palautuu taas normaaliksi.

Imetys ja ravinto 

Vauvan varttuessa ruokavalio monipuolistuu vähitellen, mutta imetystä muun ruoan ohessa on hyvä jatkaa. Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Ruoka voi yhdentoista kuukauden jälkeen olla jo kiinteää ja vauvalle voi syöttää hapanmaitotuotteita, kuten piimää. On myös kannattavaa syöttää lihaa, kananmunia ja viljatuotteita. 11kk iässä ei enää suositella täysimetystä.

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta suositellaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 6 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Rokotukset

11kk ikäiselle vauvalle ei anneta rokotteita. Seuraavat rokotteet annetaan 12kk ikäisenä.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Hampaat 

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä. Jos vuoden ikäisenä vauvalla ei ole vielä puhjennut hampaita, on syytä käydä hammaslääkärissä. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat. Hampaiden puhkeaminen voi olla epämiellyttävää lapselle ja se on hidas prosessi.

Poskihampaita voi alkaa odotella, kun vauva on noin 15 kuukautta vanha, ja noin 1,5-vuotiaana on kulmahampaiden vuoro. Koko ensimmäinen hammaskalusto on valmis noin 3-vuotiaana. Esikouluiässä maitohampaille onkin sitten aika jättää hyvästit yksi kerrallaan, kun ne vuosien kuluessa korvautuvat pysyvillä eli rautahampailla. 

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Vauvan 12 kuukautta

Lue myös:

Mitä mieltä olet artikkelista?