Kun vauva on yksikuinen, mitä hän osaa, miten hän kehittyy ja minkä kokoinen hän on? Lue 1 kk ikäisen vauvan kehityksestä.

Viimeksi päivitetty 14.6.2022

Vauvallasi on nyt takanaan ensimmäinen elinkuukautensa. Hän kasvaa ja kehittyy kovaa vauhtia, eikä häntä enää luokitella vastasyntyneeksi. Jos katsot kuukauden takaisia kuvia vauvastasi, huomaat, miten huimasti hän on jo muuttunut.

Vauvan koko

  • Vauvan paino: Kuukauden ikäinen tyttövauva painaa 2,8-4,6 kg ja poikavauva painaa 3,4-5,8 kg
  • Vauvan pituus: Kuukauden ikäinen tyttövauva on 50–58 cm pitkä ja poikavauva on 51-59 cm pitkä.
  • Vaatekoko: 50
  • Kengän koko: 15-16
  • Hatun koko: 35-38cm

Muistathan, että arviot vauvan koosta ovat suuntaa-antavia, sillä yksilöllinen vaihtelu on suurta.

Taitojen kehitys

Kuukauden ikäiset vauvat ovat päivän mittaan monta kertaa hereillä ja katselevat mielellään ympärilleen uudessa maailmassaan. Noin neljän viikon iässä vauva osaa kohdistaa katseensa edessään olevaan esineeseen, mutta ei vielä seuraa katseellaan liikkuvaa kohdetta. Kun esine alkaa liikkua, katse siirtyy ja kiinnittyy pian uuteen kohteeseen.

Vauva katselee erityisen tarkkaavaisesti vanhempiensa ja muiden ihmisten kasvoja. Kuukauden ikäisen vauvan kasvomuisti ylettyy noin kolmen päivän päähän – sen jälkeen ihminen muuttuu heille uudestaan vieraaksi.

Maailma alkaa käydä vauvalle tutuksi

Kuvat, joissa on vahva kontrasti, kiinnostavat vauvaa. Hän näkee väreistä parhaiten mustan, valkoisen ja punaisen. Vauva kuuntelee tarkkaavaisesti uusia ääniä. Hän saattaa säpsähtää kovia tai äkillisiä ääniä.

Ympäröivä maailma alkaa vähä vähältä käydä vauvalle tutuksi. Hän oppii erottamaan toisistaan esimerkiksi kovan ja pehmeän sekä tasaisen ja pyöreän. Vauva alkaa leikkiä sormillaan. Vatsallaan maatessaan vauva saattaa jo nostella hieman päätään. Varhaisheijasteet hallitsevat edelleen vauvan liikkeitä.

Vauva ääntelee uusin tavoin

Kuukauden ikäinen vauva on jo paljon vastasyntynyttä sosiaalisempi. Itkemisen lisäksi vauva inisee, voihkailee ja ääntelee monin tavoin. Vauva alkaa erottaa toisistaan keskenään hyvin samankaltaisia äänteitä, esimerkiksi ”pa” ja ”ba”.

Voi olla, että saat näinä päivinä vauvaltasi ensimmäisen hymyn. Se tapahtuu yleensä vauvan ollessa 4–8 viikon ikäinen. Samoihin aikoihin vauva vuodattaa ensimmäiset kyyneleensä. Tähän asti hän on itkenyt ilman kyyneliä kyynelkanavien kehittymättömyyden vuoksi.

Vauva oppii vaikuttamaan asioiden kulkuun

Kuukauden iässä vauva osaa yleensä myös pitää katsekontaktin. Perheenjäsenten kasvojen ilmeiden tutkiminen ja matkiminen kiinnostavat vauvaa kovasti.

Vauva alkaa ymmärtää, että teot seuraavat toisiaan ja oppii itse vaikuttamaan asioiden tapahtumiseen esimerkiksi itkemällä tai muulla ääntelyllä. Vauva osaa myös ilmoittaa, jos ympärillä on liikaa ärsykkeitä.

Nukkuminen

1kk iässä vauvan unijaksot alkavat hiljattain seuraamaan vuorokausia. Pisin unijakso alkaa ajoittua yöhön. Jos vauvalla on vaikeuksia löytää oikea rytmi, on syytä tukea vauvaa erityisen paljon. Lue lisää: Näin tuet vauvan unirytmin kehitystä kuukauden iässä

Imetys ja ravinto

Yhden kuukauden iässä vauva ei vielä syö kiinteitä, sillä vauvoille suositellaan täysimetystä 6 kk ikään saakka. Kiinteitä saa alkaa antaa pieninä makuannoksina 4 kk ikäisestä lähtien.

Silloin, kun imetys ei ole mahdollista, vauva saa korvikemaitoa.

Kiinteiden aloittamisesta voit lukea lisää täältä: Kiinteiden aloitus – näin teet sen turvallisesti ja oikein

THL:n D-vitamiinin saantisuositusten mukaan täysimetetyille vauvoille sekä vauvoille, jotka saavat päivittäin alle 500 ml äidinmaidonkorviketta pitää antaa D-vitamiinia 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Jos lapsi saa päivittäin 500–800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin D-vitamiinin saantisuositus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ja jos lapsi saa päivittäin yli 800 ml äidinmaidonkorviketta, silloin 1 kk ikäisen D-vitamiinin saantisuositus on 2 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Hampaat

Ensimmäiset hampaat puhkeavat keskimäärin 7 kuukauden iässä, mutta on vauvoja, jotka syntyvät ensimmäiset hampaat suussa. Ensimmäisenä puhkeavat yleensä alaetuhampaat ja pari kuukautta myöhemmin ilmestyvät yläetuhampaat. Niitä seuraavat tavallisesti yläetuhampaiden viereen puhkeavat hampaat.

Lue lisää vauvan hampaiden kehityksestä: Kutinaa, kuolaa ja kiukkua – hampaiden puhkeaminen on hidas prosessi

Rokotukset

Suomessa jokaisella lapsella mahdollisuus saada rokotus kahtatoista tarttuvaa tautia vastaan. Rokotusten aika ei kuitenkaan ole ihan vielä, sillä ensimmäiset rokotukset annetaan neuvolokäynnillä silloin, kun lapsi on noin 2 kuukauden ikäinen.

Lue lisää rokotuksista: Rokotusaikataulu – nämä rokotukset lapsesi saa neuvolan kautta

Vauvan 12 kuukautta:

Mitä mieltä olet artikkelista?