Yksin sängyssä nyyhkyttävä pikkunyytti saattaa kyllä hiljentyä ilman vanhempien apua ja oppia nukahtamaan itsekseen, mutta vauvan huudattaminen itsenäiseksi nukkujaksi sisältää huomattavia vaaroja.

Viimeksi päivitetty 30.5.2012

Early Human Development -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa mitattiin huudatuskoulun seurauksia.


 


Ahdistuneisuutta ja stressiä seurattiin mittaamalla sekä vauvan että äidin kortisolitasot. Kortisolia kutsutaan stressihormoniksi, sillä hormonia erittyy erityisesti silloin, kun ihminen on fyysisesti tai henkisesti rasittunut.

Tutkimustilanteessa neljästä kymmeneen kuukautta vanhat vauvat jätettiin nukkumaan ilman lohduttavaa syliä. Äiti istui samassa huoneessa, mutta hän ei saanut nostaa lasta syliin.

Huudatustilanteessa sekä äidin että vauvan kortisolitasot nousivat. Vauvan lopetettua itkemästä äidin kortisolitasot laskivat. Näin ei kuitenkaan käynyt vauvalle. Lapsen kortisolitasot saattoivat pysyä korkeina useita päiviä itkemisen jälkeen.

Lue myös: Masentuneet häiritsevät vauvan unta

Ulkoista osaamista

”Vaikka lapset eivät näyttäneet minkäänlaisia merkkejä, heidän psykologinen hätänsä jatkui. Hätä näkyi ainoastaan korkeampina kortisolitasoina”, tutkimusjohtaja Wendy Middlemiss Texasin yliopistosta kertoo.

Tutkimuksessa ei seurattu huudattamisen pitkittäisvaikutuksia. Middlemiss pitää kuitenkin todennäköisenä, että huudatus jättää lapseen pitkät arvet.

”Vaikka lapsi oppii näennäisesti rauhoittumaan omin päin, se on kuitenkin pelkkää silmänlumetta. Huudatettu lapsi oppii kätkemään sisäisen ahdistuksensa, mutta hän ei opi rauhoittamaan itse itseään”, Middlemiss sanoo.

Lähde: Dailymail

Mitä mieltä olet artikkelista?