Olet täällä:  > Lists > Frontpagenew > Uneton äiti
uneton_nainen_668x375.jpg

Lapsen kanssa päivän touhunnut äiti rojahtaa illalla kaikkensa antaneena sänkyyn ja on hetkessä matkalla höyhensaarille. Niinhän sitä luulisi, mutta entä jos uni ei vain tule?


Kun perheeseen tulee vauva, osaa jokainen äiti odottaa yöherätyksiä ja väsymystä. Se kuuluu vauva-arkeen. Äiti saa oman uniannoksensa yösyöttöjen välissä ja kokoaa unisaldonsa pätkissä silloin, kun vauva antaa mahdollisuuden. ”Kun vauva nukkuu, äitikin nukkuu”, sanotaan. Aina asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Uni kun ei välttämättä tulekaan.

Vauva nukkuu, äiti valvoo?

Synnytyksenjälkeiseksi unettomuudeksi kutsutaan tilaa, jossa tuore äiti kärsii nukahtamisvaikeuksista eikä saa riittävää määrää unta. Unettomuus voi ilmetä esimerkiksi kyvyttömyytenä nukahtaa illalla tai vaikeutena saada unenpäästä uudelleen kiinni yöllisten herätysten jälkeen. Äiti voi olla uneton silloinkin, vaikka vauva nukkuisi yöt hyvin.

Äidin unettomuuteen on monia syitä. Tuore äiti on herkkä heräämään ja aistimaan pienetkin vauvan äännähdykset. Vauvasta vastuussa oleminen voi tuoda mukanaan levottomuuden ja ylivireystilan. Uneen vaipuminen on hankalaa, jos koko ajan alituisesti odottaa vauvan heräävän pian.

Hormonit ja stressi nukahtamisesta
voivat pahentaa tilannetta

Myös hormonaaliset tekijät vaikuttavat unensaantiin. Aamuöisen syötön jälkeen uudelleen nukahtaminen voi olla erityisen vaikeaa siksi, että kello kolmen tienoilla elimistö alkaa luonnostaan valmistautua tulevaan aamuun.

Unettomuus ruokkii helposti stressiä ja suorituspaineita nukkumisen onnistumisesta, ja stressaaminen pahentaa univaikeuksia entisestään.

Lue myös: Äidit heräävät isiä useammin

Jatkuvalla univajeella on huomattavia vaikutuksia jaksamiseen ja terveyteen. Äidin unettomuus lisää myös synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä. Unettomuuskierteen katkaiseminen onkin tärkeää sekä äidin että lapsen hyvinvoinnin vuoksi.

Älä anna unettomuuden kroonistua

Unettomuuteen kannattaa puuttua pian, ennen kuin se pääsee kroonistumaan. Unentuloa voi koettaa edistäää monin kotikonstein kiinnittämällä huomiota nukkumisolosuhteisiin, ravintoon ja elämäntapoihin.

Share/BookmarkPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.