Olet täällä:  > Lists > Frontpagenew > Uneton äiti
Hanna Brockman 
Synnytyksenjälkeiseksi unettomuudeksi kutsutaan tilaa, jossa tuore äiti kärsii nukahtamisvaikeuksista eikä saa riittävää määrää unta. (Kuva: Shutterstock)

Lapsen kanssa päivän touhunnut äiti rojahtaa illalla kaikkensa antaneena sänkyyn ja on hetkessä matkalla höyhensaarille. Niinhän sitä luulisi, mutta entä jos uni ei vain tule?


Kun perheeseen tulee vauva, osaa jokainen äiti odottaa yöherätyksiä ja väsymystä. Se kuuluu vauva-arkeen. Äiti saa oman uniannoksensa yösyöttöjen välissä ja kokoaa unisaldonsa pätkissä silloin, kun vauva antaa mahdollisuuden. ”Kun vauva nukkuu, äitikin nukkuu”, sanotaan. Aina asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Uni kun ei välttämättä tulekaan.

Vauva nukkuu, äiti valvoo?

Synnytyksenjälkeiseksi unettomuudeksi kutsutaan tilaa, jossa tuore äiti kärsii nukahtamisvaikeuksista eikä saa riittävää määrää unta. Unettomuus voi ilmetä esimerkiksi kyvyttömyytenä nukahtaa illalla tai vaikeutena saada unenpäästä uudelleen kiinni yöllisten herätysten jälkeen. Äiti voi olla uneton silloinkin, vaikka vauva nukkuisi yöt hyvin.

Äidin unettomuuteen on monia syitä. Tuore äiti on herkkä heräämään ja aistimaan pienetkin vauvan äännähdykset. Vauvasta vastuussa oleminen voi tuoda mukanaan levottomuuden ja ylivireystilan. Uneen vaipuminen on hankalaa, jos koko ajan alituisesti odottaa vauvan heräävän pian.

Share/BookmarkPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.