Pariskunta sängyssä
Harrasta sitä säännöllisesti, jos mielit tulla raskaaksi. Muista harrastaa sitä tavallista useammin ovulaation aikaan. Ja ennen kaikkea: nauti siitä. Kyllä kyllä. Mutta mitä jos koko touhu on yrittämisen paineessa alkanut tuntua suorittamiselta ja pakkopullalta?

Ei ole suuren suuri ihme, jos jossain vaiheessa lapsenteon yrittämistä hommasta katoaa ilo. Seksiä ei voikaan enää harrastaa silloin, kun siltä tuntuu, kun nappiajoituksesta on tullut elämää suurempi päämäärä. 

Kun ovulaatiotesti lopulta näyttää plussaa tai kun muut merkit viittaavat siihen, että munasolu on kypsä, valmis ja vastaanottavainen, saattaa oma olo olla kaikkea muuta. Mutta ei auta: Jos nyt ei taas käydä hommiin, voi toivon raskaudesta taas heittää kokonaiseksi kuukaudeksi.

Lue myös: Missä lapsia tehdään?

Apua vai lisäahdistusta seksihalujen herättelyvinkeistä?

Netistä seksihalujen herättelyyn löytyy jos jonkinlaista vinkkiä. Joillekin niistä saattaa olla hyötyä, toisilla taas karvat saattavat nousta pystyyn entisestään: Miten niin pitäisi kertoa seksifantasioistaan kumppanille tai kokeilla uusia asentoja ja alusasuja ja hieromasauvaa? Jos perusseksikään ei maistu, millä libidolla olisi tarkoitus jaksaa venyä mielikuvituksellisiin kokeiluihin?

Lue myös: Isät kaipaavat lisää seksiä

Nautinnon rinnalle uusi tavoite

Suorituspaineet voivat vetää haluttomaksi niin naisen kuin miehenkin.

”Toive raskaudesta koskettaa parin seksuaalisuutta hyvin konkreettisesti. Erityisesti hedelmöitymiselle otollisimman eli ovulaatioajankohdan yhdyntöihin tulee nautinnon lisäksi toinenkin tavoite, raskauden alkaminen. On tavallista, että toiveen ja tavoitteen toteutumatta jääminen herättää monenlaisia tunteita, jotka saattavat myös alkaa ahdistaa”, seksuaaliterapeutti Kaisa Forsman-Behm Felicitas-Klinikalta toteaa.

Lue myös: Pienistä hellyydenosoituksista suureen intohimoon

Puhuminen vaikeaa mutta tärkeää

Tärkeä lääke ahdistuksen purkamiseksi Forsman-Behmin mukaan on puhuminen, vaikka seksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhuminen oman kumppanin kanssa voi olla yllättävän vaikeaa. Yrittää kannattaa silti:

”Silloin kun seksuaalisuus aiheuttaa enemmän mielipahaa kuin mielihyvää puhuminen ja tunteiden jakaminen helpottaa oloa ja vahvistaa läheisyyden ja kiintymyksen tunnetta parisuhteessa”, hän kannustaa.

”Usein vaikeista asioista puhuminen vähentää huolia ja ahdistusta siinä määrin, että myönteisille seksuaalisille tunteille tulee tilaa."

Lue myös:

Seksiä synnytyksen jälkeen
Viisi rakkauden kieltä
Kun lapsi näkee vanhemmat petipuuhissa
Seksiä kumppanin mieliksi: "Prostituutiota!"

Share/BookmarkPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.