Olet täällä:  > Lists > Frontpagenew > Kohtu kallellaan
31.10.2011 
cd027d4fc7e94682ad2ec95ee4164a1a.aspx?id=275356

Suurimmalla osalla naisista kohtu kallistuu eteenpäin. Mutta entäpä jos kohtu kallistaa taaksepäin? Minkälaisia seurauksia sillä on? Gynekologi Marja Vilkki vastaa.


Foorumeilla taaksepäin kallistuvan kohdun epäillään aiheuttavan kaikenlaista harmia.

KaksPlus-foorumilla valitellaan, että taaksepäin kallistunut kohtu aiheuttaa  yhdyntäkipuja. Toisessa KaksPlus-ketjussa kirjoittaja pohtii, voisiko alkuraskauden kivut johtua taaksepäin kallistuneesta kohdusta. Suomi24-foorumilla ollaan puolestaan ounasteltu, mikä on taaksepäin kallistuneen kohdun suhde lapsettomuuteen.

Gynekologi Marja Vilkki tyrmää kaikki esitetyt väitteet. Taaksepäin kääntyneellä kohdulla saattaa kuitenkin olla pieni tilastollinen yhteys yllä esitettyihin ilmiöihin.


Raskauskipuja?


”Taaksepäin kallistunut kohtu ei sinällään aiheuta raskauden aikana ylimääräisiä kipuja. Toisaalta jos kohdun kääntymisen syynä on jokin anatominen poikkeama kuten kohdun kannatinsiteen kireys, saattaa silloin kipuja esiintyä tavallista enemmän”, Vilkki huomauttaa.

Pelkkä taaksepäin kääntynyt kohtu ei aiheuta ylimääräisiä kipuja. Raskauden ensimmäisellä kolmannella saattaa esiintyä enemmän painon tunnetta, jos äidin kohtu on taaksepäin kallellaan.

”Tällä ei kuitenkaan ole mitään kliinistä merkitystä, sillä näitä tuntemuksia on äideillä muutenkin”, Vilkki huomauttaa.


Lapsettomuutta?


Taaksepäin kallistunut kohtu ei sinällään aiheuta lapsettomuutta.

”Tosin lapsettomuudella ja taaksepäin kallistuneella kohdulla saattaa olla yhteinen syy. Tietyt infektiot tai leikkaukset voivat esimerkiksi muuttaa anatomiaa niin, että kohtu kallistuu taaksepäin. Myös endometrioosiaa eli kohdun limakalvon sirottumatautia sairastavilla on tilastollisesti hieman useammin kohtu taaksepäin kuin eteenpäin. Näissä tapauksissa esiintyy myös lapsettomuutta.”

Syntyy vaikutelma siitä, että taaksepäin kallistunut kohtu olisi lapsettomuuden takana, vaikka kohdun kallistuminen ei sinänsä aiheuta mitään. On myös epäselvää, miksi esimerkiksi endometrioosipotilailla on enemmän taaksepäin kallistuneita kohtuja.

”Pientä tilastollista yhteyttä lukuun ottamatta kohdun kallistumisen ja endometrioosin väliltä ei ole löydetty syy-yhteyttä. Endometrioosia sairastavilla saattaa olla myös eteenpäin kallistunut kohtu”, Vilkki sanoo.


Yhdyntäkipuja?


Syvälle menevien yhdyntätyöntöjen huhutaan aiheuttavan kipuja naisille, joilla on taaksepäin kallellaan oleva kohtu.

”Tässäkään väitteessä ei ole perää. Kohtu on kannatinsiteillä kiinni sivu- ja takaseinissä. Näin ollen kohtu liikkuu naisen sisällä kuten muutkin sisäelimet vaikka se olisikin taaksepäin kääntynyt”, Vilkki huomauttaa.

Toisaalta yhdyntäkipuja saattaa aiheuttaa sellaiset tekijät, jotka ovat tilastollisessa yhteydessä taaksepäin kallistuneeseen kohtuun.

”Jos kohdun takakannatinsiteet ovat kireät esimerkiksi infektion tai leikkauksen jäljiltä, silloin vaginan takapohjukkaan kohdistuva paine on kivuliasta. Myös endometrioosi aiheuttaa yhdyntäkipuja”, Vilkki kertoo.

Taaksepäin kääntynyt kohtu ei kuitenkaan itsessään aiheuta minkäänlaisia lisävaivoja. Yhdyntäkipujenkin syyt ovat aina jossain muualla kuin itse taaksepäin kääntyneessä kohdussa.

 

Teksti: Jarkko Uro
Kuva: iStockphoto

 

Lue myös:


Kohtu suojaa sikiötä

Share/BookmarkPäätoimittaja: Petra Lehto
Toimittaja: Jarkko Uro
Avustaja: Tiina Pokkinen
Forum-vastaava: Mira Heinonen


RSS-feed www.vau.fi

tarjoaa tukea vanhemmuuteen Vauvan odotus- ja Vauvan syntymä -opaskirjoissa ja Vau.fi-verkkopalvelussa sekä lapsille oikeita kirjoja oikeaan aikaan Vaukirja-kerhossa. Autamme lapsia ja vanhempia kehittymään yhdessä. Sandviks – Enriching young minds.